A borsmenta

A borsmenta (Menta x piperita) a világon az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógy-és fűszernövény. Az árvacsalánfélék családján belül a Menta nemzetségbe tartozó évelő növény. Több népies névvel is rendelkezik: borsosmenta, angol menta, mithen menta. A világon szinte mindenhol termesztik, egyaránt nagyon népszerű a gyógyászatban és a konyhában is. Ázsiában és Európában őshonos, Magyarországon vadon nem fordul elő, főként teanövényként termesztik. Virágai lilák, rózsaszínűek vagy fehérek. Jellegzetesen mentolos illatú, íze eleinte égető, majd hűsítő. A virágzáskor gyűjtött növény a mentolfluran tartalom magas koncentrációja miatt kellemetlen illatot áraszt.

Gyógyhatását már az ókorban is ismerték, többféle problémára is használták. Illóolaját a kozmetika-, illatszer-, gyógyszer- és élelmiszeripar alkalmazza fogkrémek, samponok, rágógumik előállításánál.

Gyógyászati célra a növény leveles szárát (Menthae piperitae folium) kell begyűjteni, közvetlenül a virágzás előtt. A levél illóolajat (benne mentolt, mentont, mentofuránt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A borsmenta aktív hatóanyagának, aromás illóolajának köszönheti értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-55%-a). amenton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%).

A borsmenta tea egyik legismertebb hatása, hogy kedvezően hat az emésztésre, ezért hatékonyan használhatjuk emésztési zavarok, puffadás és bélgörcsök ellen. Már az ókori görögök is a lakomák után mentaágakat rágcsáltak, hogy így serkentsék az emésztést. A benne található mentol ellazítja az emésztőszervek falát borító izomzatot és serkenti az anyagcserét. A borsmenta érzésteleníti a gyomorfalat, és csillapítja az enyhe hányingert, ezért csökkentheti a mozgó járművön való utazás során jelentkező szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet is.

A borsmentatea frissítő aromáját sokan kedvelik, így egyszerűen felfrissülés céljából is érdemes teáját fogyasztanunk. Fájdalomcsillapító hatásáról sem szabad megfeledkeznünk, melyet a benne található mentolnak köszönhet.

Gyógyászati célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztillációjával állítják elő. Illóolaja ellazítja az izmokat, ezért izomfájdalmak enyhítésére is használhatjuk. Fejfájásnál is nagyszerűen alkalmazható, ha egy kevés hígított borsmentaolajat kenünk a homlokunkra és a halántékunkra, így enyhülhet fájdalmunk. Érzéstelenítő tulajdonsága miatt a borsmenta fogfájás esetén is hasznos lehet. Megfázás során az illóolajos párologtatás kitűnő megoldást nyújthat.

A kozmetikában is kiválóan alkalmazható, a borsmenta nyugtató, hűsítő és tisztító hatású a bőrre. Hűsítő hatása révén rovarcsípések esetén is segítségünkre lehet. A csípés környékén serkenti a vérkeringést, ezzel pedig csillapíthatja a viszketést. A levél közvetlenül a nyelvre téve a kellemetlen szájszagot is megszünteti. Számos más illóolajhoz hasonlóan bizonyos vírusok és baktériumok ellen is segítségünkre lehet. Néhány csepp borsmentaolajat adva egy pohár vízhez fertőtlenítő hatású szájvizet készíthetünk.
A borsmenta levelei általában nem okoznak mellékhatásokat, még akkor sem, ha huzamosabb ideig
alkalmazzuk őket.



(Forrás: ESCOP Monographs).