Szájápolás gyógynövényekkel

A népgyógyászati tapasztalatok mellett kutatások is bizonyítják, hogy számos növény rendelkezik olyan anyagokkal, hatóanyagokkal amelyeknek jótékony, gyógyító hatása van az emberi szervezetre. A gyógynövények tárháza igen széles, így bőven tudunk válogatni, és mind külsőleg, mind belsőleg tudjuk hasznosítani a természet adta kincseket.

A gyógynövények hatóanyagaik (vitaminok, ásványi anyagok, alkaloidok, flavonoidok, cserzőanyagok…) révén képesek pozitívan hatni az emberi szervezetre, így nyújtva egy természetes forrást egészségünk és szépségünk megőrzéséhez. A gyógynövények gyulladáscsökkentő, regeneráló, nyugtató tulajdonságát a kozmetikai ipar minél szélesebb körben próbálja hasznosítani. A kedvező hatások révén nemcsak a bőr, hanem a fog és íny problémák enyhítésében és megszüntetésében, a megfelelő szájhigiénia kialakításában is megoldást nyújthatnak a különböző gyógynövények.

Manapság sokan szenvednek fogfájástól, kellemetlen szájszagtól, fogkőtől, vérző gyulladt fogínytől. Az esetek többségében a problémát az okozza, hogy a nem megfelelő szájhigiénia következtében a fogak és az íny találkozásánál lepedék, úgynevezett plakk halmozódik fel, melynek hatására a káros baktériumok elszaporodnak és fogínygyulladást okoznak. A folyamat előrehaladtával a baktériumok a fog gyökeréig is eljuthatnak fogínygyulladást okozva. Az íny meggyengül, eltávolodik a fognyaktól, nem tudja megfelelően védeni és tartani a fogakat, így fogínysorvadás is kialakulhat, melynek következtében elveszíthetjük fogainkat.

A fogszuvasodás, fogínysorvadás elkerülése és a lepedék eltávolítása érdekében minden étkezés után mossunk fogat, vagy ha ezt lehetőségünk nem engedi, használjunk szájöblögető, szájfrissítő termékeket!

Amennyiben természetes gyógymóddal szeretnénk megőrizni fogaink és fogínyűnk egészségét, használjunk gyógynövény kivonatot tartalmazó szájápolási termékeket! A gyógynövényekből gargarizáló oldatot magunk is készíthetünk, vagy vásárolhatunk gyógynövény kivonat alapú fogkrémeket, szájvizeket és spray-ket!

Lássuk melyek a szájápolásban leggyakrabban alkalmazott gyógynövények:

A csodanövényként is emlegetett kamilla (Chamomilla recutita), és a körömvirág (Calendula officinalis) kiválóan alkalmasak a gyulladt fogíny ápolására, szájüregi problémák kezelésére. A zsálya levél (Salvia officinalis) szintén a fogínygyulladás kezelésében, fertőtlenítő hatása révén pedig a kellemetlen lehelet elűzésében is segíthet. A cserszömörce (Cotinus coggygria) csersav, flavonoid és illóolaj hatóanyagai révén jelentős vérzéscsillapító hatással rendelkezik, kitűnően alkalmazható a torok-, nyálkahártya gyulladások, valamint fogínybetegségek megelőzésére, kezelésére. Az ánizs, szegfűszeg , borsmenta és citrom illóolajjak hozzáadásával készített szájápolási termékek fertőtlenítik a szájüreget és friss lehetet biztosítanak. A kakukkfű (Thymus vulgaris) baktérium és gombaellenes tulajdonsága révén segít a friss lehelet kialakításában. A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) aukubin glikozid hatóanyagának köszönhetően kiváló baktériumölő és sebgyógyító hatású. Az egyre inkább divatos gyümölcsből, a grapefruitból (Citrus paradisi), pontosabban annak magjából készített kivonat többek között a légúti megbetegedések és a szájszagot okozó baktériumok elpusztításában is tökéletes fegyver. A kivonatot minden esetben hígított formában alkalmazzuk!