Hajápolás Bánfi kozmetikumokkal

A szép és egészséges hajért a legtöbb ember (férfiak és nők egyaránt) szinte bármit megtenne, hiszen ez az ápolt külső egyik alappillére, hatással lehet közérzetünkre, ezáltal a mindennapi életre, valamint hajunk állapota az egészségünk állapotát is tükrözheti.

Mivel a haj a fejbőrrel szoros kapcsolatban áll, így nem árt tisztában lennünk a bőrt és hajat érintő néhány alapvető fogalommal, melyről az alábbiakban nyerhetünk információt.

A bőr a legnagyobb kiterjedésű, teljes testfelületünket beborító szervünk. Felülete 1,6 – 1,8 m2, súlya pedig a zsírszövet nélkül körülbelül 3 kg. Funkcióját tekintve ingerfelvevő (legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk) és védőszerepet ellátó szerv.


A bőrünk három rétegből áll, melynek feladatai a következőek:

Felhám – epidermis: többrétegű elszarusodott laphám, melynek feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása és a szaruréteg folyamatos megújítása.
Irha: A hám alatti kollagén és elasztin rostokból álló kötőszövet, amely a bőr rugalmasságáért és szilárdságáért felel.
Bőralja: Testtájanként változó vastagságú, laza, zsíros kötőszövetekből áll, melynek feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása.

Bőrünk egyik függeléke a haj, amely a fogantatás utáni hatodik héten kezd el kifejlődni, a bőrben körülbelül 5 millió szőrtüsző jelenik meg, amelynek száma születés után már nem gyarapszik.
Szerkezetét tekintve a hajunk három fő részből áll, melynek külső rétegét egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigy által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes és selymes lesz, de ha megsérül, akkor szárazzá és töredezetté válik. A haj középső rétege a középső hajkéreg, ami keratinszálakból épül fel, és ez felel a haj erősségéért és rugalmasságáért. A haj legbelső része a belső hajbél, ami a hajgyökeret és a haj külső részét köti össze.

A hajszálak élettartama 2-4 évre tehető, saját ciklusuk szerint egymástól függetlenül növekednek. A fejbőrünkön körülbelül 80-150 ezer hajszál található, amelyből naponta 30-50 darab hullik ki. Kóros hajhullásról beszélünk akkor, ha naponta több mint 60 hajszálat hullajtunk el. A hajhullás oka sokféle lehet, melyet gombás fertőzés, fejbőr betegségek, gyulladások vagy a stresszes életmód is okozhat.

A Herbária Zrt. kozmetikumai közül a Bánfi termékcsalád alkalmas lehet a hajhullás mérséklésére. A Bánfi hajszesz már az 1980-as években is jelen volt a magyar piacon, mint hajnövesztő szer. A Bánfi kozmetikumok speciális gyógynövények alkoholos kivonatát tartalmazzák, melyeket a Herbária Zrt. kozmetikai üzemében, tradicionális eljárással állítunk elő.
A kivonatolás során az adott gyógynövényre ráengedjük a megfelelő mennyiségű etil-alkohol (96,5 V/V %) és víz elegyét, majd adott időtartamú állást követően az alkoholos-kivonatot leengedjük a gyógynövényről, majd leszűrjük. Az alkoholos-kivonathoz ezután konzerválószert adagolunk, homogenizáljuk az elegyet, majd a kivonatot minőség-ellenőrzésnek vetjük alá.
A kivonat csak abban az esetben használható fel a kozmetikumban, amennyiben annak minden paramétere kielégíti az elvárt követelményeket, különös tekintettel a mikrobiológiai megfelelőségre.

A Bánfi termékekben használt gyógynövény-kivonatok:

1.) Tormagyökér kivonat (Cochlearia Armoracia Root Extract): A torma lágyszárú, évelő növény, aminek őshazája Dél-és Kelet Európa, illetve Nyugat-Ázsia.
A növény fő összetevői a kumarinok, fenolok és illóolajok. A tormagyökér kémiai összetétele jól ismert, az egyik leggazdagabb peroxidáz enzimforrás. A torma-kivonat a benne lévő peroxidáz enzimeknek és izotiocianátoknak köszönhetően vélhetően helyi vérkeringést fokozó hatással rendelkezik.





2.) Mustármag kivonat (Brassica Alba Seed Extract): A fehér mustár egyéves, ehető (levél, olaj, mag) növény, aminek őshazája a Földközi-tenger vidéke és Nyugat-Ázsia. A mustármagban található főbb hatóanyagok a mustárglikozidok, proteinek és illóolajok. Kozmetikai funkcióját tekintve hajnövekedést serkentő hatással rendelkezik.





3.) Boróka tobozbogyó kivonat (Juniperus Communis Fruit Extract): A boróka örökzöld, nyitvatermő kétlaki cserje vagy fa, ami fenyvesekben, hegyi cserjés legelőkön, illetve a Duna-Tisza közén gyakori. A gyógyászatban a boróka tobozbogyót, az ebből előállított illóolajat, valamint a hajtásvéget használják fel. Fő komponensei az invert cukrok és illóolajok. Kozmetikai hatását tekintve hidratáló hatású, hiszen a cukrok higroszkópos tulajdonságuk révén megkötik és megtartják a nedvességet.



4.) Majoranna levél kivonat: (Origanum Majorana Leaf Extract): A majoranna egyéves, lágyszárú növény, amelynek őshazája Dél-Nyugat Ázsia és Észak-Afrika. Kozmetikumai funkcióját tekintve antioxidáns és mikrobaellenes hatással rendelkezik.






Hajápolási rutin a Bánfi termékcsalád kozmetikumaival:
A hajápolási rutin első lépése a hajmosás, mely során a hajra tapadt szennyeződéseket távolítjuk el felületaktív anyagokat tartalmazó sampon segítségével.
Felületaktív anyagok: olyan kettős természetű molekulák, amelyek egy vízkedvelő (hidrofil) fejrészből, és egy víztaszító (hidrofób) farokrészből állnak.
A felületaktív anyagok csoportját alkotják például a tisztító hatású tenzidek is, amelyek a bőrfelszínről a szennyeződéseket apró gömbök (micellák) formájába zárva távolítják el.

A Bánfi samponban anionos (negatív töltésű hidrofil rész), nemionos (semleges töltésű hidrofil rész) és amfoter (hidrofil részük lúgos közegben negatív, savas közegben pozitív töltést hordoz) tenzidek keverékét használjuk fel a megfelelő tisztítás elérése érdekében.
A samponban található Glicerin és Panthenol (haj-és bőrkondicionáló anyagok) illetve a Glyceryl Oleate (bőrkondicionáló) pedig ápolják a fejbőrt és a hajvégeket.
Amennyiben csak a Bánfi sampont kívánja alkalmazni a hajápoláshoz, úgy a hajat kétszer mossa meg a samponnal, majd a második öblítés előtt hagyja néhány percig a fejbőrön a sampont.

Amennyiben a Bánfi sampon hatását Bánfi hajszesz alkalmazásával egészítené ki, úgy a hajszeszt hetente legalább egyszer alkalmazza. A samponnal megmosott nedves fejbőrbe alaposan masszírozza be a hajszeszt, majd 20-40 perc múlva öblítse le vízzel, végül samponnal másodszor is mossa meg, majd szárítsa meg a haját. A hajszeszt kúraszerűen kell alkalmazni, amelynek időtartama: 3-6 hónap.

A Herbária Zrt. által gyártott Bánfi sampon és hajszesz hatóanyagai fokozzák a vérkeringést, ezáltal élénkítik a fejbőr oxigén ellátását. Javítják a hajhagymák állapotát, így a haj erősebbé, dúsabbá válik.
A Bánfi hajszeszkúra kiegészítéseként heti egy alkalommal készítsen pakolást a Bánfi hajbalzsammal, ugyanis a benne levő hatóanyagoknak köszönhetően az erősíti és helyreállítja a károsodott haj szerkezetét, használata után a haj fényessé és könnyen fésülhetővé válik.
A Bánfi hajbalzsamot a nedves hajba finoman be kell masszírozni és pár percig a fejbőrön hagyni, majd vízzel alaposan leöblíteni.


Tehát a Bánfi termékcsalád együttes használatának lépései:

1.) Mossa meg a haját a Bánfi samponnal, majd alaposan öblítse le vízzel.
2.) A samponnal megmosott nedves fejbőrbe alaposan masszírozza be a Bánfi hajszeszt, majd 20-40 perc múlva öblítse le vízzel, végül samponnal másodszor is mossa meg a haját.
3.) A samponnal megmosott nedves hajba finoman masszírozza be a Bánfi hajbalzsamot, hagyja néhány percig a fejbőrön, majd alaposan öblítse le vízzel.
4.) Szárítsa meg a haját.


Ahogy fentebb is említettük a hajhullás hátterében különböző betegségek is állhatnak, amelyek orvosi kezelést igényelhetnek, így amennyiben kóros hajhullást tapasztal, forduljon szakemberhez.