Minőség a gyógynövényeknél

Minőségnek azt nevezzük, hogy az adott termék mennyire elégíti ki a fogyasztók vele szemben támasztott igényeit. Élelmiszereknél az egyik legfőbb igény a biztonságosság, a gyógynövények esetében azonban valamiféle hatást is elváruk, ami jellemző az adott gyógynövényre.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint „A gyógynövényteák kizárólag egy vagy több növényi drogból álló gyógyszerkészítmények, amelyekből főzéssel, forrázással vagy áztatással frissen fogyasztható vizes oldatok készíthetők.
A gyógynövényteáknak meg kell felelniük a Gyógyszerkönyv vonatkozó, egyedi cikkelyeinek vagy ezek hiányában a “Növényi drogok” általános cikkely követelményeinek.
A gyógynövényteák mikrobiológiai tisztaságára vonatkozó ajánlások figyelembe veszik az előírt elkészítési módot (forró víz vagy nem forró víz használata).
A gyógynövény alapanyagok minősítése a gyógyszerkönyv alapján történik. A gyógyszerkönyv előírja, hogy mi a minimális hatóanyag tartalom, a szennyező anyagok maximális mennyisége; amely előíratnak meg kell felelnie minden alapanyagnak.
A gyógyteák esetében másik fontos minőségjelző, ha azok BIO minősítésűek.
A biogazdálkodás kereteit jogszabályok határozzák meg, melynek betartását független tanúsító szervezetek ellenőrzik. Ha valaki nem használ szintetikus növényvédő szereket, vagy a terméket nem permetezték, az nem jelenti azt, hogy az BIO minősítést kaphat. A bioterméket az ellenőrzési lánc végigkíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig.
Tehát ha valóban BIO terméket szeretnénk vásárolni, nézzük meg, hogy a címkén szerepel-e a tanúsító szervezet kódszáma (Magyarországon: HU-ÖKO-01, HU-ÖKO-02).
Biotermék vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során (pl. vetőmag, stb.) génmanipulált szervezeteket felhasználni. További követelmény, hogy a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.
A biotermékek a speciális követelmények miatt általában nagyobb vitamin és ásványi anyag taralmúak, ízletesebbek lehetnek.
A minőséget jelzi, ha a gyógynövény alapanyag gyártója, forgalmazója működtet valamilyen minőségirányítási rendszert, mint például a mára kötelező HACCP, vagy az önkéntesen bevezethető, folyamatosan ellenőrzött ISO rendszer. Ezek a rendszerek segítséget nyújtanak a biztonságos élelmiszergyártáshoz.