Minőség a gyógynövényeknél

Igazán hatékony gyógytea készítéséhez minőségi gyógynövények szükségesek. A „minőség” viszont többféle lehet.

Minőségnek azt nevezzük, hogy az adott termék mennyire elégíti ki a fogyasztók vele szemben támasztott igényeit. Élelmiszereknél az egyik legfőbb igény a biztonságosság, a gyógynövények esetében azonban valamiféle hatást is elváruk, ami jellemző az adott gyógynövényre.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint „A gyógynövényteák kizárólag egy vagy több növényi drogból álló gyógyszerkészítmények, amelyekből főzéssel, forrázással vagy áztatással frissen fogyasztható vizes oldatok készíthetők.

A gyógynövényteáknak meg kell felelniük a Gyógyszerkönyv vonatkozó, egyedi cikkelyeinek vagy ezek hiányában a “Növényi drogok” általános cikkely követelményeinek.

A gyógynövényteák mikrobiológiai tisztaságára vonatkozó ajánlások figyelembe veszik az előírt elkészítési módot (forró víz vagy nem forró víz használata).

A gyógynövény alapanyagok minősítése a gyógyszerkönyv alapján történik. A gyógyszerkönyv előírja, hogy mi a minimális hatóanyag tartalom, a szennyező anyagok maximális mennyisége; amely előíratnak meg kell felelnie minden alapanyagnak.

A gyógyteák esetében másik fontos minőségjelző, ha azok BIO minősítésűek.

A biogazdálkodás kereteit jogszabályok határozzák meg, melynek betartását független tanúsító szervezetek ellenőrzik. Ha valaki nem használ szintetikus növényvédő szereket, vagy a terméket nem permetezték, az nem jelenti azt, hogy az BIO minősítést kaphat. A bioterméket az ellenőrzési lánc végigkíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig.

Tehát ha valóban BIO terméket szeretnénk vásárolni, nézzük meg, hogy a címkén szerepel-e a tanúsító szervezet kódszáma (Magyarországon: HU-ÖKO-01, HU-ÖKO-02).

Biotermék vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során (pl. vetőmag, stb.) génmanipulált szervezeteket felhasználni. További követelmény, hogy a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.
A biotermékek a speciális követelmények miatt általában nagyobb vitamin és ásványi anyag taralmúak, ízletesebbek lehetnek.

A minőséget jelzi, ha a gyógynövény alapanyag gyártója, forgalmazója működtet valamilyen minőségirányítási rendszert, mint például a mára kötelező HACCP, vagy az önkéntesen bevezethető, folyamatosan ellenőrzött ISO rendszer. Ezek a rendszerek segítséget nyújtanak a biztonságos élelmiszergyártáshoz.