Kurkuma a sokoldalú gyógynövény
Sárga gyömbérnek , indiai sáfránynak is nevezték a kurkumát, de leginkább az „ élet fűszereként ” tartják számon. Annyira hittek benne, hogy házasságkötéskor a hindu vőlegény a mennyasszony ujjára nem gyűrűt húzott, hanem a nyakába kurkuma masszába mártott fonalat kötött.
Indiában évezredek óta ismerik és előszeretettel használják a növényt, míg Európában elsősorban a színe miatt kezdték el az ételek színezésére használni. A fűszer élénk sárga színt kölcsönöz az ételnek, miközben jótékony hatást is tulajdonít a népgyógyászat ennek a kissé csúnyácska fűszernövénynek.
A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin, amely a polifenol csoportba tartozik. Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést, jótékony hatású a felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
A kurkumin a CAMP-nek nevezett fehérje szintjének növekedését idézi elő, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében, a gyulladások csökkentésénél. A kurkumin ezért pozitívan hat a gyulladásos ízületi betegségekre, fertőzések esetén, magas koleszterin szint esetén. A kurkuma készítmények alkalmazása epeköves és epekőképződésre hajlamosak számára nem javasolt, várandós és szoptatós kismamák kérjék ki kezelőorvosuk véleményét!