Kisvirágú füzike

A kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) a ligetszépe félék családjába tartozó évelő, lágyszárú gyógynövény. 30-80 cm-es, molyhos, lándzsás levelű, vékony szárú. Júliusban nyíló virágai aprók, halvány rózsaszín színűek, a hajtás felső részén laza fürtvirágzatot képeznek. Patakpartokon, útszéleken, erdőirtásokon találkozhatunk vele, nedves réteken fellelhető egész Magyarország területén.
A népies nevén asszonyhajnak nevezett növényt már az amerikai indiánok is alkalmazták, égési sérüléseiket borogatással csillapították.

Ma ez a férfiak körében leginkább elterjedt gyógynövények egyike, mely gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nagy mértékben támogatja a prosztata és a húgyutak egészséges működését. Flavonoid, polifenol, kvercetin, rutin és cserzőanyag tartalma miatt antioxidáns, immunerősítő, vízhajtó és közérzet javító gyógynövény. Rendszeres használatával megelőzhető a prosztata megnagyobbodása. Ismert káros mellékhatása nincs, ezért folyamatosan fogyasztható anélkül, hogy hozzászokna a szervezet.

Hozzájuthatunk gyógynövényként, tinktúraként, kapszula- vagy tabletta formájában is. Hatékonyan kiegészíthető gyermekláncfűvel, mezei zsurlóval vagy csalánnal.A kisvirágú füzike könnyen összetéveszthető rokonával, az erdei füzikével, amelynek hatása pont ellentétes, ezért is nevezik boszorkányfűnek. Gyűjtése tehát nagyfokú körültekintést igényel.