Kérdések és válaszok a gyógynövények felvásárlásáról

A Herbária Zrt. fő tevékenysége a gyógynövény-alapanyagok felvásárlása és feldolgozása.

Gyógynövény-alapanyag gyűjtéssel, felvásárlással kapcsolatos, folyamatosan érkező, azonos vagy hasonló kérdésekkel kapcsolatban megpróbálunk a következőkben összefoglaló tájékoztatást nyújtani.

Fontos, hogy az alábbi tájékoztatás csak a Herbária Zrt. felvásárlási tevékenységére vonatkozik, a társcégek átvevő helyeit és tevékenységét nem érinti.

Milyen fajta gyógynövényeket vásárol a Herbária Zrt?
Megközelítően 60-70-féle vadon termő és 30-féle termesztett gyógynövény-alapanyagot vásárolunk. Felhasználási igényünk, illetve értékesítési lehetőségünk szerint határozzuk meg a növényenként átvehető mennyiséget, ezért a legtöbb alapanyag mennyisége korlátozott.

Mindenkori aktuális készletünk figyelembe vétele mellett döntünk a felajánlott alapanyagok átvételéről vagy az átvétel leállításáról.

Tájékoztatásul megadjuk a nagyobb mennyiségben részünkről átvehető, vadon termő növények körét: bojtorján gyökér, cickafarkfű, csalánlevél, fehér ürömfű, hársfavirágzat, gyermekláncfű gyökér, kamillavirágzat, legyezőfű, orbáncfű, orvosi ziliz levél és gyökérkocka, párlófű.

A termesztett gyógynövények közül nagyobb mennyiségben a következőket keressük: borsosmenta, citromfű, fodormenta, kerti kakukkfű, lándzsás útifű levél, macskagyökér, máriatövis fű, mórmályva virág, orvosi ziliz levél alapanyagokat.

Terméseket – ánizs termés, fehér mustármag, keserű édesköménytermés, máriatövis termés – tisztított készáruként vásárolunk.

Hol lehetséges az összegyűjtött, megszárított gyógynövény-alapanyag értékesítése?
Két feldolgozó üzemünkben, Balmazújvárosban (Hortobágy, Debrecen közelében) és Székkutason (Szeged, Békéscsaba közötti település) van lehetőségünk gyógynövény-alapanyagok átvételére.

A Dunántúl területén nincs átvevőhelyünk. Ezért az itt összegyűjtött gyógynövény-alapanyagok szállítása kisebb mennyiség esetén – a nagy távolság miatt – nem gazdaságos.


Milyen formában, állapotban kell a gyógynövény-alapanyagokat beszállítani?
A gyógynövény-alapanyagokat a feldolgozásig tárolni szükséges, ezért a tartósítás legegyszerűbb formáját, a szárítást kell alkalmazni. Frissen gyűjtött, nyers alapanyag átvételére, szárítására csak előre egyeztetett módon, szervezett keretek között van lehetőség.

Kamillavirág alapanyagot nyersen is átveszünk. Ezt azonban az üzemek közelében lévő területekről, rövid időn belül kell beszállítani, hogy minőségromlás, befülledés nélkül műszárítóra vagy keretes szárítóra kerülhessen.


Hogyan kell a nyersen begyűjtött gyógynövény-alapanyagot  természetes úton megszárítani?
A nyers alapanyagot tiszta, szellős, közvetlen napsugárzástól védett helyen kell szárítani, időnként kíméletesen megforgatva.


Hogyan kell csomagolni, átadni a megszárított gyógynövény-alapanyagokat?
A száraz alapanyag könnyen törik, porlad, ezért kíméletesen, lazán kell zsákokba csomagolni.

Az alapanyag-átvétel feltétele a zsákok feliratozása. A kötöző zsinegre erősítve, lehetőleg függő-címkén fel kell tüntetni legalább a gyógynövény megnevezését és a gyűjtés idejét (év, hónap), annak helyét, valamint a gyűjtő nevét.

A csomagoláshoz a zsákot a gyűjtő biztosítja, aminek visszajuttatására nincs lehetőség. Nagy mennyiség átadása esetén – egyéni megállapodás szerint – cserezsákot adunk.


Milyen mennyiségben lehetséges a gyógynövény-alapanyagok átadása?
Különféle gyógynövényekből eltérő mennyiségű alapanyagot vásárolunk. A még átvehető mennyiséget a szükséges mennyiség és az aktuális készlet határozza meg. Előfordulhat, hogy a gyűjtési időszak közben az átvételt leállítjuk.

Minimális mennyiséget nem határozunk meg, azt a szállítás gazdaságossága dönti el, ami a gyűjtő (termesztő) feladata és költsége.


Kitől vásárolunk gyógynövény-alapanyagokat?
Megszárított gyógynövény-alapanyagokat átveszünk felvásárlóktól, cégektől, illetve magán-személyektől egyaránt. Az áru átadásakor számla vagy őstermelői igazolvány szükséges.


Lényeges kérdés: milyen áron lehetséges a gyógynövény-alapanyagok átadása?
Összeállított, közzétehető árlistát nem készítünk. Minden esetben a felajánlott konkrét gyógynövény-alapanyagra adunk meg átvételi árat, azaz először a gyűjtőnek vagy termesztőnek szükséges megadnia számunkra a rendelkezésére álló, beszállítandó gyógynövény-alapanyagok nevét és mennyiségét.


Hogyan történik az ellenérték kifizetése?
Magánszemélyektől átvett alapanyagok ellenértékét azonnali készpénz kifizetéssel rendezzük.
Felvásárlóktól, cégektől nagyobb mennyiségben átvett alapanyagok esetén, egyedi megállapodás szerint fizetjük ki az árut készpénzben, illetve átutalással.Amennyiben jelen tájékoztatónkban nem találta meg kérdésére a választ, úgy azt küldje el zsombok.katalin[at]herbaria.hu elektronikus levélcímre.