Történelmünk

Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság


A gyógynövények ismerete, felhasználása évezredekre vezethető vissza. Az ős időkben tapasztalatok alapján alkalmazták a növények jótékony hatását gyógyítás céljára. Az évszázadok alatt kialakult gyógynövény-kereskedelem lehetővé tette ezen terület fejlesztését, a gyógynövény-drogok ipari méretű felhasználását.

Magyarországon a XIX. század végén kezdődött a gyógynövények falvakban történő felvásárlása, tovább értékesítése a városi lakosság felé. A fokozatos fejlődés, propaganda és szervezettség következtében a magyar gyógynövény – kiváló minősége, magas hatóanyag tartalma miatt – nemzetközi hírnévre tett szert. A magán kereskedelem helyét a vadon termő gyógynövények esetében is egyre inkább a szervezett felvásárlók vették át, ez lehetővé tette a rendszeres gyűjtést. Állami támogatás, propaganda segítségével elkezdődött egyes gyógynövények termesztése is.

A XX. század elején megalakult Gyógynövénykísérleti állomás elősegített a további szakmai fejlődést. Egyre nagyobb teret hódított a gyógynövények alkalmazása a népgyógyászatban is.


1949-ig a fejlődést megtörték, visszavetették a háborúk. Ekkor a magánkereskedelem helyett a megalakuló HERBÁRIA központ vette át az irányító, szervező szerepet. A Földművelésügyi Minisztérium alapításával 1949. április 1-jén kezdte meg tevékenységét a HERBÁRIA Selyemgubóforgalmi Vállalat. Később a selyemhernyó tenyésztés megszűntetése után HERBÁRIA Gyógynövényforgalmazó Szövetkezeti Közös Vállalat lett.

Országos kiterjedésű felvásárló és üzemi háttérrel rendelkezett a Vállalat. A ’-70-es, ’80-as években 11 feldolgozó üzemben – Nagykanizsa, Tolna, Baja, Szekszárd, Székkutas, Békéscsaba, Szeghalom, Balmazújváros, Füzesabony, Besenyőtelek és Nagyhalász – fogadták a felvásárlóktól beáramló nagy mennyiségű gyógynövény alapanyagot. A felvásárló telepek bázisát az egykori ÁFÉSZ-ek alkották behálózva az ország teljes területét.

A felvásárlási szezon a leglátványosabb, legnagyobb volumenű Kamillavirág gyűjtésével vette kezdetét minden év április utolsó napjaiban. Sok szorgos embernek nyújtott megélhetést a gyógynövények gyűjtése.

A gazdasági kihatások a HERBÁRIA tevékenységét, gazdálkodását sem kerülhették el. A korábbi egyeduralkodó, monopol helyzetben lévő Vállalat mellett a fejlődés, átalakulás részeként a ’80-as években egyre több magán cég kezdett foglalkozni gyógynövény gyűjtéssel, felvásárlással és kereskedelemmel is. A HERBÁRIA kizárólagos helyzete ugyan megszűnt, neve azonban az évtizedek alatt azonosult a gyógynövény fogalmával.

Cégünk a HERBÁRIA Zrt. 1993-ban magyar magántulajdonba került. Tevékenységünk során a népgyógyászati hagyományokat a korszerű kutatási módszerek eredményeivel és a legfejlettebb termelési, minőségbiztosítási és vállalatirányítási megoldásokkal ötvözzük.

Termékkínálatunkat folyamatosan bővítve arra törekszünk, hogy a gyógynövények jótékony hatása a lehető legváltozatosabb formákban váljon elérhetővé mindenki számára. Egyedülálló gyógytea választékunk élvezeti teákkal, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel és gyógytermékekkel egészül ki.

Intenzív kiskereskedelmi fejlesztő tevékenységünk eredményeképpen szaküzlet-hálózatunk az ország egész területét lefedi. Jelenleg több, mint 60 szaküzletet működtetünk franchise és üzemeltetéses rendszerben, melyek számát folyamatosan bővítjük. Folyamatosan bővülő szaküzlet-hálózatunkban a gyógynövények mellett az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékek teljes kínálatából válogathatnak a vásárlók.

A HERBÁRIA két megfoghatatlan, de annál értékesebb kincset őriz. Az egyik az elmúlt évtizedekben felhalmozott gyógynövényes tapasztalat. Ezen alapul termékeink hatása, és ezt a tudást adják át a munkatársaink nap mint nap vásárlóiknak. A másik, legfontosabb érték pedig az, hogy ma hazánkban a legtöbb ember számára a gyógynövény fogalma a HERBÁRIA névvel fonódik össze. Azért dolgozunk, hogy ez a következő fél évszázadban is így legyen, és a gyógynövények egészségvédő, gyógyító, szépítő erejéből minél többen részesülhessenek.