Feldolgozó üzemeink

Balmazújváros


Balmazújvárosi Üzemünk a Hangya Szövetkezet tagjaként 1935-től foglalkozik gyógynövények felvásárlásával és feldolgozásával. Az üzem alapvetően a vonzáskörzetébe tartozó “hungaricum” vadontermő növények elsősorban kamilla és cickavirág feldolgozásával foglalkozott. A gyógynövénydrogok feldolgozása mellett jelentős tevékenység volt az illóolajos növények lepárlása, különös tekintettel az azulén tartalmú növényekre, melyeket a kozmetikai ipar használt fel.

Az üzem egyik fő tevékenysége a gyógynövény felvásárlás és feldolgozás. A felvásárlás során az üzem földrajzi környezetéből érkező jó minőségű gyógynövényeket a gyűjtőktől megvásároljuk, szükség esetén megszárítjuk, az igényeknek megfelelően továbbdolgozzuk. A feldolgozás során elsődleges cél a saját igényeink kielégítése, hiszen Társaságunk politikája szerint az általunk gyártott késztermékekben, csak jó minőségű, megfelelően minősített, nemzetközi elismeréssel bíró alapanyag kerülhet.

Üzemünk másik fő profilja a közel 40 féle kozmetikai termék gyártása: gyógynövény alapú kozmetikai termékek széles palettáját kínáljuk a vásárlóinknak. Az intenzív kutató-fejlesztő tevékenységeknek köszönhetően minden évben új termékekkel jelenünk meg a piacon. 1978-ban kezdtük meg balmazújvárosi üzemünkben a gyógynövények kozmetikai célú hatóanyagainak kivonását, első készítménye a vadgesztenye kivonat alapanyagú “Gyógynövény habfürdő ” volt.

A gyógynövény alapanyagú kozmetikai készítmények nagyüzemi gyártására az 1978-ban átvett Bánfi hajszesz szabadalom adta meg az alapot. 1979-ben a Vebor hajápoló, bőrápoló arcszesz licencek megvásárlása mellett már saját fejlesztésű termékek gyártása is megkezdődött, a Bojtorján hajszesszel és a Bojtorján samponnal.

1994-ben a Classica Kft. megvásárlásával jelentősen kibővült az előállított termékek skálája. Ekkor vált a balmazújvárosi üzemen belül önállóvá a Kozmetikai Részleg. Országosan elsők voltunk a fitokozmetikumok gyártásában, de nemzetközi területen is a piacvezetők közé tartoztunk.

A vevői elvárásoknak megfelelően 2002-ben a természetes hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumainknak összetételét átdolgoztuk, a csomagolóanyagot korszerűsítettük és így a piacon új megjelenési formával és tartalommal, a kor elvárásainak megfelelő alkotókkal egy modern termékcsaládot hoztunk létre.

A Társaság átszervezésének eredményeként tolnai üzemünk bezárása után ide került át az élelmiszeripari tevékenység. A tevékenységek gépipari hátterét folyamatosan fejlesztjük, hiszen csak ezen fejlesztések alkalmazásával és bevezetésével tudjuk biztosítani az igen szigorú, és egyre jobban szigorodó élelmiszeripari előírásokat.

Az elmúlt évek során, az üzem épületeit fokozatosan, a tulajdonosok által elfogadott tervek alapján felújításra kerültek. A felújítások kiterjedtek az épületek belső- és külső részeire, elvégzésüket követően az üzem megfelel a XXI. század követelményeinek.

A gyógynövény feldolgozó részleg teljes technológiai átalakításon ment keresztül. Új berendezések lettek telepítve, a meglévő több éve használt gépek helyet új modernebb, nagyobb kapacitású gépek kerültek be a technológiai sorba. Az új berendezések üzembe állításával a feldolgozó részlegünk működése volumen és minőség tekintetében is sokat javult.


Székkutas


A Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Részvénytársaságnál a 90-es évek végén történt átalakítások illetve átszervezések után a teaüzem 1998. év októberében Békéscsabáról Székkutasra került.

Az üzemcsarnok kialakítása során külön figyelmet fordítottunk a gyártókörülmény előírásoknak való megfelelésre, és szem előtt tartottuk azt a tényt, hogy ezek a követelmények az elkövetkező években egyre szigorodni fognak. Az üzemcsarnokban található gépek, berendezések megfelelnek az egyre szigorodó minőségi és hatósági előírásoknak. A nagy értékű berendezések pontos, precíz és megfelelő kezelése érdekében a magas kvalifikáltságú munkaerő alkalmazása elengedhetetlen, akik továbbképzéséről a Herbária folyamatosan gondoskodik. Munkatársaink szakértelme lefedi az egész gyártási folyamatot, a gyógynövény alapanyag átvételétől a késztermék üzemünkből való elszállításáig.

A 2004-es Európai Uniós csatlakozásunk után a termelési volumen székkutas növelése mellett a minőségre még nagyobb hangsúlyt fektettünk, ehhez fejlesztésekre volt szükség. Az új gépek termelési folyamatba történő beillesztése megfelelően sikerült, a kereskedelmi adatok pozitív alakulásából látjuk, nem dolgoztunk hiába.

A folyamatos beruházások eredményeként az üzem jelenleg több mint 4 millió doboz filteres tea és 2 millió tasakolt gyógynövény drog előállítására képes évente. A késztermék gyártás során Társaságunk törekszik arra, hogy a továbbiakban is a legmodernebb gépeket, gyártósorokat alkalmazza, a meglévő gépparkot fejlessze, bővítse, hiszen az egyre élesedő piaci versenyben csak így tudjuk megőrizni vezető szerepünket.

Az eladási volumen mellett a kereskedelem terén hazánk Európai Unióhoz való közeledésével, és a 2004. májusában a csatlakozás után még jobban előtérbe került a termékek minősége. Társaságunk átfogó minőségfejlesztési programot dolgozott ki, melynek célja, hogy az üzem év végére meg tudjon felelni a helyes gyógyszergyártási rendszer kritériumainak. A beruházás befejeztével üzemünkben a legmodernebb raktározási és gyártási rendszer fogja biztosítani az előírt és egyben elvárt minőséget.

A székkutasi teaüzemben működtetett minőségbiztosítási rendszer, valamint az alapanyagok Magyar Gyógyszerkönyv (Ph. Hg. VIII.) és Európai Gyógyszerkönyv (Ph. Eur) szerinti megfelelése a garancia arra, hogy a fogyasztó minden esetben kiváló minőségű terméket kap.

A Herbária Zrt., tudatában annak, hogy kiváló minőséget csak megfelelő alapanyag felhasználásával és korszerű technológiával lehet elérni, nagy hangsúlyt fektet a feldolgozó gépek folyamatos és szakszerű karbantartására, valamint új technológiák fejlesztésére.

Az elmúlt évek során, a kidolgozott minőségfejlesztési programnak megfelelően, befejezésre kerültek a szükséges beruházások. A beruházás első lépcsőjében, 2002-ben elkészült az új készáru raktár.  A 2006 év során egy kétszintes alapanyagraktár épült, valamint a teljes üzemépület korszerűsítésére, átalakítására, teljes légtechnikai kiépítésére került sor az OGYI előírásoknak megfelelően. A megvalósult beruházásoknak köszönhetően az elkészült üzemrészben történik, a legszigorúbb minőségügyi és technológiai előírások betartása mellett termékeink gyártása.