A Fagyöngy

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény. A fehér fagyöngy (Viscum album L.) örökzöld, fél-parazita növény, melyet leggyakrabban lombos fákon (nyár, hárs, akác) figyelhetünk meg. Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos.

A fagyöngy az angoloknál a karácsony jelképe, a szeretet szimbolikus növénye. Úgynevezett álbogyó termése fehéres színű, ragadós nedvű. Gyakran használt magyar nevei is ebből adódnak: enyvesbogyó, madárlép, mert télen a madarak szeretnék megenni bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, ráragad ugyanis a csőrükre.

A leveleket (Visci folium) vagy a leveles hajtásokat (Visci albae stipes) kizárólag a fehér fagyöngyről gyűjtik, mert gyógyászati szempontból csak a fehér termésű változat értékes. A gyűjtés rendszerint ősszel, télen vagy kora tavasszal történik, amikor a fél élősködő bokrok könnyebben észrevehetők a lombtalan fákon.

A Homeopata gyógyszerkönyv az őstinktúrákat friss, bogyós hajtásból készítteti, amit ősszel kell gyűjteni.

Az első osztályú drog sárgászöld, csaknem szagtalan, keserű, enyhén fűszeres ízű. Aszalódott álbogyókat tartalmazhat. A hatóanyag (beleértve a bogyókat is) tartalmaz polipeptideket, lektineket, biogén aminokat és flavonoidokat, melyek vérnyomáscsökkentő, immun-stimuláns hatású gyógyszerek és teakeverékek fontos alkotói. A bogyókban főképpen zsíros olaj, cukor található. Külön a bogyók féregűző hatásúak, ill. külsőleg bőrproblémákra is felhasználhatók.

A fehér fagyöngy a hatóanyagtartalma miatt (szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin) toxikológiai szempontból kiemelt odafigyelést kíván. Csak olyan gyógynövények használhatók fel, melyeket akkreditált laboratóriumokban bevizsgáltatnak. A vizsgálatok kiterjednek az azonossági, tisztasági, szermaradványok, nehézfémek, és mikrobiológiai vizsgálatokra. A vizsgálatok az egyes gyógynövények szabványának előírásai alapján történnek.

Mivel a növény hatóanyagként peptidet, viszkotoxint tartalmaz, (ez egy fehérjekeverék, mely tizenhét aminosavból tevődik össze), a teát nem főzéssel készítjük – mert attól tönkremenne az értékes hatóanyag -, hanem hat-nyolcórás hideg áztatással.

Erős hatása miatt semmiképpen sem szabad az előírt napi mennyiségnél többet fogyasztani. Egy kávéskanálnyi mennyiséget két deci vízben áztatunk, és naponta két-három adagot ihatunk. Összesen naponta öt gramm szárított növényt használhatunk fel.
A fehér fagyöngy teája erősíti az immunrendszert, főleg akkor érdemes kipróbálni, amikor valaki túl gyakran szenved felsőlégúti megbetegedésben, többször van aftája, szájszéli herpesze, mely az immunrendszer hatékonyságának csökkenését jelzi. Vérnyomáscsökkentő hatását a fő hatóanyag, a viszkotoxin, a kolin, az oleánsav és a viaszos alkoholok biztosítják. A fehér fagyöngy teája ajánlott mindenkinek, akinél fennáll az érelmeszesedés veszélye, mert javítja az erek áteresztő képességét, használható szédülés, fülzúgás enyhítésére, visszérre és javítja a koncentrációs képességet is.