Zöld teák a Herbáriánál

Itt a tavasz és újra kizöldül a világ. Hozzuk be a konyhánkba is frissességet, üde zöldet a világ egyik legkedveltebb frissítőjével, a zöld teával.

Mi is a zöld tea valójában?

A történészek és botanikusok szerint a tea az ősi Kínából származik. Japánban és az Ázsiai országokban nagy hagyománya van, mára szerte a világban elterjedt a fogyasztása. A zöld teát – a többi teaféléhez hasonlóan – egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik. A legjobb minőségű teák hegyvidéki teamezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek, ahol a tealevelek lassabban érnek, és ízviláguk is gazdagabb. A zöld tea a legkevésbé feldolgozott teafajta, éppen ezért ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt. A klasszikus zöld tea az éppen betakarított, friss levelek rövid gőzölésével készül, amelynek során a levelek puhává és rugalmassá válnak, miközben a gőzölés folyamata megakadályozza a tealevelek fermentálódását és elszíneződését. Gőzölés után a tealeveleket sodorják, majd hőhatásnak teszik ki (forró levegővel kezelik vagy kézzel szárítják/aszalják, például egy forró wok oldalához préselve).


Jótékony összetevők és egyéb élettani hatások

A zöld tea igen gazdag a jótékony hatású flavonoidokban - amelyek antioxidánsok -, többek között ún. katekinekben és azok származékaiban. A zöld teában található legjelentősebb katekin az epigallokatekin-3- gallát (EGCG). Ezen kívül tartalmaz még ásványi anyagokat, vitaminokat, koffeint. A fekete teához képest valamennyivel több jótékony vegyületet tartalmaz a zöld tea, valamint kevesebb koffeint.
A zöld tea rendszeres fogyasztása (min. 3dl/nap) hozzájárul a kardiovaszkuláris egészség megőrzéséhez, mint például a magas vérnyomás csökkentése, illetve megelőzése, valamint az alacsonyabb koleszterin szinthez. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy az EGCG – és a zöld teában lévő többi katekin – programozott sejthalált képes előidézni a rákos sejtekben, miközben akadályozza ezen sejtek osztódását és szaporodását. Ezen felül a Tokiói Egyetem vizsgálata szerint a zöld tea fogyasztása növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét. A zöld tea ráadásul a fogyásban is szerepet tud vállalni azáltal, hogy segít a hasüreget, beleket és belső szerveket körülvevő, ún. viszcerális zsírszövet lebontásában, mely zsírszövet felel a különböző anyagcserezavarokért, a 2-es típusú cukorbetegségért és egyéb szövődmények kialakulásért. Ezért nem csak esztétikai szempontból fontos, hogy hasból fogyjunk.
Magas tannintartalmának köszönhetően a tea – beleértve a zöld teát is – korlátozhatja a vas felszívódását. Bár bizonyos esetekben ez a mellékhatás előnyös lehet, de ha az ember vashiányban szenved, vagy hajlamos erre, akkor inkább kerülje a zöld tea fogyasztását.

Hogyan készítsük el?

A zöld tea felöntéséhez ajánlott az alacsonyabb hőmérsékletű víz (60-80 °C) használata. Tetszés szerint ízesítve fogyasztható. Ne áztassuk túl a teát, ugyanis annál jobban felszabadul a keserűsége, és a fanyarsága a csersavtartalmának köszönhetően

Termékpalettánkban az alábbi zöld teák találhatóak meg:

- filteres zöld tea (25 x 1,5 g)
- filteres jázmin ízesítésű zöld tea (25 x 1,5 g)
- filteres lime ízesítésű zöld tea (25 x 1,5 g)
- szálas zöld tea (100 g)