Páfrányfenyő


Ginkgo biloba, avagy a páfrányfenyő


A Ginkgo biloba L. vagy magyarul páfrányfenyő a Föld legidősebb növénye, eredete 250-260 millió évre nyúlik vissza. Tekintettel arra, hogy nem mutat semmilyen botanikai vagy taxonómiai rokonságot a bolygónkon jelenleg élő többi növényfajjal, élő fosszilis növénynek nevezik. Ez a fa Japánban, Koreában és Kínában őshonos, azonban világszerte díszfaként termesztik. A ginkgo fa kétlaki, lombhullató növény, zöld levelekkel. A betegségeknek, kártevőknek ellenáll, a városokban gyakori füstgázokat (kén-dioxid, nitrogén-monoxid stb.) minden más fánál jobban tűri. A radioaktív sugárzás különböző fajtáinak is ellenáll: 1945 augusztusában a Hirosimára ledobott atombomba hipocentrumától számított 1,6 km-en belül mindössze hat súlyosan sérült, de életképes fát találtak – mindegyik páfrányfenyő

Ginkgo biloba L. (Forrás: https://ginkgo-biloba.hu/)


A páfrányfenyőnek sokféle hasznosítása ismert:
- Dísznövény: a távol-keleti kolostorkertek szent fája.
- Bionövény: elriasztja kertünkből a szúnyogokat.
- Gyömölcsfa: magja a kínai és japán konyha különlegessége.
- Bútorfa: kínai fafaragók kedvelt nyersanyaga
- Gyógynövény.


Hatóanyagai:  - flavonoidok (41 fajta flavonoidglikázt tartalmaz), melyekből a legnagyobb mennyiségben kaempferol, quercetin, isorhamnetin és cumarsav található meg benne
                         -terpének (ginkgolid és a bilobalid a legjelentősebbek).


A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel:
- Ginkgonis folium (páfrányfenyőlevél): A Ginkgo biloba leveléből készült teát tapasztalati alapon a régi idők óta használják a népi gyógyászatban. A gyógyteák és egyéb kivonatok napjainkban mindinkább előtérbe kerülnek. A gyógyteák a gyógynövények felaprított száraz részeiből (a drogokból) otthon, házilag készíthetők. Mivel ezek a vízzel készült kivonatok romlandók, hosszabb ideig nem tarthatók el, ezért fogyasztás előtt frissen készítendők. A levelet gyógytea vagy egyéb kivonat elkészítése céljából június-július hónapokban kell begyűjteni, mert hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb.
- Ginkgonis extractum siccum raffinatum et quantificatum (páfrányfenyőlevél száraz kivonat, tisztított, beállított)


A Ginkgo bilobát általában korai stádiumú Alzheimer-kór, vaszkuláris demencia (agyi érellátás zavara miatti elbutulás) kezelésére használják.

A szakirodalom szerint jótékonyan hat a visszértágulatra, az aranyérre és a lábszárfekélyre.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyő flavonoidjai jó értágítók. Javítják a bőr és az izmok vérellátását, fokozzák az anyagcserét.

Kiváló antioxidáns.

Kivonat javítja a koncentrálókészséget, szellemi teljesítőképességet.