Mentafajok és felhasználásuk – mentaszósz készítése

A menta az egész világon elterjedt nemzetség. Hazánkban is jól termeszthető, akár házikerti körülmények között. Évelő, lágyszárú növény, amely fényen vagy enyhe árnyékban, jó tápanyag- és vízellátás mellett érzi jól magát. Fagytűrése fajonként változó, de legtöbbjük toleráns. Virágzás kezdete előtt, július közepéig érdemes vágni, hiszen hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb.

Általános pozitív hatásaiként említhetjük fertőtlenítő, emésztést serkentő, epehajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságát.

Az egyik legnépszerűbb menta faj a borsosmenta (Mentha x piperita) egy spontán módon, természetesen kialakult kettős hibrid, az 1700-as évek végén fedezték fel Angliában. Értékes, biológiailag aktív anyagai a benne található illóolaj, flavonoidok és cseranyagok.
A kozmetikai ipar, valamint az élelmiszeripar is előszeretettel használja. Belsőleg gyomor- és epegörcsök esetén, puffadás, hányinger ellen alkalmazzák. Külsőleg izomhúzódások, reuma kezelésére alkalmas hűsítő, enyhe helyi érzéstelenítő hatású krémekben találkozhatunk vele.

A fodormenta (Mentha spicata var. crispata) zamata az emésztést serkentő, étvágyjavító, meghűlés elleni teakeverékek mellett a fogkrémekből, rágógumikból, mentolos cukorkákból lehet ismerős.

A csombormenta (Mentha pulegium) általános felhasználási módjai mellett különösen jó rovarriasztóként is funkcionál. Drogjával a bőrt bedörzsölve, illóolaja párologtatásával, vagy akár a növény ablak alá ültetésével távol tarthatjuk vele a szúnyogokat.

A mentafajok szinte mindegyikét a konyhában is alkalmazhatjuk szörpök, likőrök, teák, szirupok készítésére.


Egyik kevésbé ismert felhasználási módja a mentaszósz készítés, melyet húsokhoz, főként bárányhoz ajánlanak.


Mentaszósz:


Hozzávalók
:
• 2 kiskanál cukor
• 0.7 dl forró víz
• 1 nagy marék frissen aprított menta
• 2 evőkanál vörösborecet

Elkészítés:
A cukrot feloldjuk a forró vízben, majd hozzáadjuk a mentát és a borecetet. 20 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.