Gyógynövények a gyógyításban – gyógytea készítés

A gyógynövényes teákat több módon is elkészíthetjük, attól függően, hogy a növény mely része adja a drogot.

Alkalmazhatunk forrázást, főzést vagy hideg vizes áztatást.
Általános szabály, hogy kb. 20-25 g drogot adjunk kb. 5 dl vízhez.
A gyógynövényteát forrón vagy melegen isszuk meghűléses problémák esetén, de langyosan, vagy hidegen a vese problémáinál (pl. vesegyulladás, felfázás, húgycsőgyulladás, stb.).
A teakeverékünk lehet monotea, amely egyféle drogból, vagy gyógynövényből készül; vagy teakeverék, amely többféle növény elegye.

Gyógytea készítési módok:

Forrázat:
• Forrásban lévő vizet öntünk a gyógynövényre, majd azonnal lefedjük.
• 10-15 perc áztatás után leszűrjük.

Főzet:
• Általában kéregdrogok, magok, termések, gyökerek, hőre nem érzékeny hatóanyagok esetén
• A növényi részt 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük.

Hideg vizes áztatás:
• Nyálka- és vitamin-tartalmú drogoknál (pl. zilizlevél, csipkebogyó) vagy medveszőlőlevél drognál (cseranyagok miatt)
• A növényi részt 10-12 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük


Gyógytea típusok, ötletek keverék készítéséhez (hatásuk szerint):

Köhögés elleni teakeverék: zilizlevél, ökörfarkkóróvirág, kakukkfű, csipkebogyó, bodzavirág, hársvirág, lándzsás útifű


Gyomornyugtató teakeverék (émelygésre, hányásra): citromfű, borsmenta, kapor és ziliz, gyömbér gyökér


Felvidító teafüvek: citromfű, muskotályzsálya, rozmaring, orbáncfű, levendula


Menstruációs problémákra: cickafarkfű, réti palástfű, kamilla, pásztortáskafű


Hólyaghurutra, felfázásra:
kamilla, medveszőlőlevél, aranyvesszőfű