Koffeinnel a dús, egészséges hajért

A szép és ápolt haj titka a rendszeres és gondos ápolás. Odafigyeléssel, helyes táplálkozással és a hajunknak megfelelő hajápolási termékek alkalmazásával a haj és fejbőr egészséges állapota hosszan fenntartható.

Jótékony hatásainak köszönhetően a koffeint egyre gyakrabban használják kozmetikumokban. Antioxidáns tulajdonságú, hozzájárul a sejtek UV-sugárzással szembeni védelméhez, növeli a vér mikrokeringését a bőrben, továbbá serkenti a hajnövekedést1

Pontosan hogyan is fejti ki hatását a koffein?

A hajhullásért, kopaszodásért a dihidrotesztoszteron (DHT) hormon felelős, mely hormon a szervezet több szövetében is képződik, így a hajhagymákban is. Hajszálaink elvesztése alapvetően egy természetes folyamat, idővel növekedésük megáll, elvékonyodnak majd kihullanak; a koffein ezt a folyamatot egy kicsit lassíthatja. A DHT képződését a szervezetben az 5α-reduktáz enzim idézi elő. A koffein képes ennek az enzimnek a gátlására, ezáltal segít fenntartani a haj normál növekedési fázisának hosszát1,2. Emellett a fejbőr mikrokeringésének javításával elősegíti a tápanyagok mozgatását a hajgyökerekhez, optimális körülményeket teremtve ezzel a hajszálak növekedéséhez. Antioxidánsként hozzájárulhat a szabadgyökök képződésének csökkentéséhez a sejtekben, aminek következtében a fejbőr öregedési folyamatai lassulhatnak1.
A Herbária kozmetikumainak kínálatában két koffeintartalmú hajápoló is megtalálható. A Herbária Koffeines hajszesz és a Koffeines hajápoló szérum koffein és B3-vitamin (niacinamid) komponenseik révén fokozzák a fejbőr vérkeringését, serkentik a hajhagymák működését, táplálják a hajgyökereket, ezáltal jótékony hatást gyakorolnak a hajszálak növekedésére. A hidratáló, tápláló komponensek, név szerint a hidrolizált keratin, a panthenol, az allantoin és az aloe vera por szintén hozzájárulnak az egészséges, ápolt haj eléréséhez. A hajszesz az alkoholos ginzeng kivonatnak köszönhetően frissítő érzést nyújt a fejbőrnek. A koffeines hajápoló szérum alkoholmentes - glicerines kamilla- és körömvirág kivonatot tartalmaz - így ideális választás lehet az érzékenyebb bőrűek számára is.

Hivatkozások:
1. Herman, A., & Herman, A. P. (2013). Caffeine’s Mechanisms of Action and Its Cosmetic Use. Skin Pharmacology and Physiology, 26(1), 8–14. doi:10.1159/000343174 2. Brandner, J. M., Behne, M. J., Huesing, B., & Moll, I. (2006). Caffeine improves barrier function in male skin. International Journal of Cosmetic Science, 28(5), 343–347. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00346.x