Vadgesztenye – Az év gyógynövénye 2023

A közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) a szappanfafélék családjában a vadgesztenye vagy bokrétafa (Aesculus) nemzetség legismertebb faja. Terebélyes koronájú, lombhullató fa, mely akár 20-30 méter magasra is megnőhet.

A fa nagy bugákban felálló, sárgásfehér színű virágai tavasszal kellemes illatot árasztanak. Zöld színű, tüskés toktermései rejtik a vörösesbarna színű magokat, melyek triterpén glikozidokat, flavonoidokat, szterolokat, illóolajat tartalmaznak. A magok kivonatát a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza.

Az idősödő és érett bőr elsősorban a vadgesztenye kivonat jelentős antioxidáns és kötőszövet erősítő hatásából profitál. Az antioxidáns hatóanyagok a külső és belső tényezők okozta oxidatív károsodások ellen nyújtanak védelmet, késleltetik és lassítják a sejtek öregedési folyamatait, valamint segítséget nyújtanak a gyulladások és irritáció megelőzésében. A Herbária Herbcell szemkörnyékápoló krém a vadgesztenye kivonat mellett aktív növényi őssejt kivonatot, egyedülálló növényi proteint és növényi olajokat tartalmaz. Összetevőinek köszönhetően alkalmas a szem körüli bőr ápolására, a ráncok kialakulásának megelőzésére, a már meglévőek enyhítésére, hozzájárul a bőr fiatalosabb megjelenéséhez.


Fájó, vizesedő, dagadó, „nehéz-láb” problémák és operációk utáni lágyrész-dagadások ápolására is használatosan a vadgesztenye kivonat tartalmú készítmények. A magok szaponintartalma ödémagátló, a vénák, artériák falát erősítő hatással bír. Az érfalak rugalmasságának megtartása, erősítése a visszeres lábak és a rozáceás bőr ápolásában is jelentőséggel bírhat. A visszeres lábak ápolására ajánljuk a Herbária Venenherb balzsamot, mely „varázsmogyoró” (Hamamelis virginiana L.) és vadgesztenye (Aesculus Hippocastanum L.) kivonatokat tartalmaz. A „varázsmogyoró” összehúzó, enyhén gyulladáscsökkentő hatású, erősíti a vérkeringést, csökkenti a duzzanatokat. Gyakran alkalmazzák horzsolások, értágulatok ápolására is. A vadgesztenyemag elsősorban a vénák rugalmasságának megőrzésében segít, javítja a keringést. A Venenherb balzsam összetevői révén kiválóan alkalmas a duzzadt, elnehezedett, megerőltetett láb ápolására.


A még kedvezőbb hatás elérése érdekében ajánljuk a Herbária Vadgesztenye krém Forte termékünket, mely a megnövelt hatóanyag-tartalomnak köszönhetően még intenzívebb ápolást tesz lehetővé.