Étrend-kiegészítés allergia esetén

Tavasztól őszig tart a sok ember életét megkeserítő allergia fő szezonja. Ilyenkor a szervezet egy vagy több allergénnel szemben túlzott válaszreakciót produkál. Az immunrendszer védekezik ellenük, és ez kellemetlen tünetekkel jár. Allergén szinte bármi lehet, főleg étel vagy annak összetevője, és por, illetve pollenek formájában találkozunk velük.

Igazolt allergia esetén próbáljuk meg kerülni a tüneteket okozó polleneket, ételeket. Mossunk gyakrabban hajat, hogy a pollenek ne maradjanak a hajunkban. A por vagy állatszőr allergia esetén száműzzük lakásunkból a padlószőnyegeket, porfogó tárgyakat!

Léteznek olyan ételek, gyógynövények, amik olyan tápanyagokat, hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint a szénanátha tüneteinek csökkentésében. És léteznek vitaminok, ásványi anyagok is, melyek pótlásával, kiegészítő szedésével megkönnyíthetjük az allergiás tünetekkel teli hónapokat.

Tavaszi tisztítókúrával felszabadíthatjuk immunrendszerünket, ezzel felkészülve az allergiás időszakra. Remek méregtelenítő például a csalán teája.

Szintén az immunrendszerünk fitten tartásában fontos, hogy mindig megfelelő legyen a vitamin- és ásványi anyag ellátottságunk. Ennek fenntartására érdemes megfelelő összetételű, komplex multivitamin készítménnyel már jó előre feltölteni a tápanyagraktárainkat. Kiegyensúlyozott, zöldségekben gazdag, változatos táplálkozással is elkerülhetők a vitaminhiány tünetei, az immunrendszer legyengülése.

Vitaminok közül az immunrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a C- és a D-vitamin, és az antioxidáns hatású flavonoidok, amik nagy mennyiségben találhatók meg többek között színes bogyós gyümölcsökben.

Az allergia tüneteinek enyhítésében segítséget nyújthatnak ezeken felül Kalcium készítmények is.

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén képesek mérsékelni a nyálkahártya irritációt.

Fokozottan ügyelni kell a megfelelő folyadék-bevitelre. A gyógyteák fogyasztásával a tüneteink is mérsékelhetők, és kellemes alternatívát kínálnak a folyadékfogyasztásra.

A csalán tea mellett a gyömbér is erős méregtelenítő, immunerősítő. Légúti nehézségek ellen hatékony lehet a
lándzsás útifű, a szöszös ökörfarkkóró, a kakukkfű és a bodza is.

A szemvidítófűből borogatást készíthetünk a szemünkre, a gyulladt kötőhártyára ez kifejezetten jó megoldás.

Természetesen, aki allergiás egyik-másik gyógynövényre, azoknak a teáknak a fogyasztása ilyenkor semmiképp
nem javasolt.