A cukorbetegségről 1.


A hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy a hasüreg bal hátsó részben, a gyomor mögött elhelyezkedő, 12-15 cm hosszú, páratlan szerv. A hasnyálmirigy vegyes felépítésű, ami azt jelenti, hogy egyszerre tartalmaz belső és külső elválasztású mirigyeket. A külső elválasztású mirigy az emésztő enzimeket termel, amelynek segítségével a vékonybélben megemésztődnek a cukrok, fehérjék és a zsírok. A belső elválasztású mirigyei a szénhidrát anyagcserét szabályozó és vércukorszintet fenntartó hormonokat termelnek. Ezek közül életfontosságú hormon az inzulin, amely az egyetlen vércukorszint csökkentő hormonunk.

A hasnyálmirigy fiziológiás működési érdekében alkalmazott gyógynövények közül legfontosabbak a következők: borsmenta, fagyöngy, mezei katáng, kamilla, citromfű, fokhagyma, csalán, gyermekláncfű és az édeskömény. Az imént felsorolt gyógynövények a hasnyálmirigy kórós működését követően kialakuló gyulladásos megbetegedésekre is alkalmazhatóak:

A gyermekláncfű leggyakrabban alkalmazott gyógynövény, amelynek elfogyasztása után a szervezetben kifejtett hatásai a következők lehetnek: erős immunerősítő, étvágygerjesztő és emésztést serkentő.

A mezei katáng a hasnyálmirigy okozta betegségek esetén és cukorbetegség esetén alkalmazható vércukorszint csökkentőként, a magas inulin tartalmának köszönhetően. Nagyon jó emésztés és étvágyjavító hatással rendelkezik. A gyökér felhasználásával készült étel a legjobb diétás étel lehet cukorbetegek számára

A fagyöngy immunrendszer erősítő hatásán kívül javítja az életminőséget is. A fagyöngy sok jótékony hatásai közül megemlítendő az anyagcsere kedvező szabályozása is, a hasnyálmirigy működéseit kedvező szinten támogatja.