Cukorbetegségről 2.

A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka lehet a hasnyálmirigy, mint belső elválasztású mirigy által termelt inzulin hormon teljes hiánya, vagy a szervezet inzulintermelő béta-sejtek funkciózavara (inzulinrezisztencia). A cukorbetegséget 1-es és 2-es típusúra osztályozhatjuk, ezen kívül van a terhességi cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegségre általában könnyebben hathatunk, mint az 1-es típusúra.

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a normál mennyiségű inzulin nem elegendő a szervezet számára. Ennek oka lehet elhízás, mozgásszegény életmód, genetika, helytelen táplálkozás. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, megelőzésére alkalmazhatunk alternatív gyógymódként gyógynövényeket. Nagyon fontos, hogy az alkalmazni kívánt gyógynövényekről tájékozódjunk hiteles forrásokból.


Az úgynevezett keserű uborka vagy balzsamkörte a kínai és indiai kultúrában a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére tradícionálisan használt növény. Ez a növény nagyon régóta ismert már Európában is, de a keserű íze miatt nem terjedt el. A keserű uborka különleges tulajdonságokkal rendelkezik, többek közt egy vércukorszínt-szabályozó, inzulinhoz hasonló peptiddel. Ennek a hatóanyagnak köszönhetően a növény alkalmazásával kiválóan lehet a vércukor szint csökkentésére hatni, illetve teáként alkalmazva javítja az anyagcserét és a koleszterin szintet csökkentheti.

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin. Az inulin egy összetett szénhidrát, vízben oldódó nagy rost tartalmú, ami bontatlanul halad az emésztőrendszeren, csak a vastagbél baktériumflórája bontja. A csicsóka 70-75%-a szénhidrát (fruktózt tartalmaz, ami az inulint alkotó egyszerű cukor). A fruktóz felszívódása lassúbb, gyorsabban épül be a májba glikogén (tartalék tápanyag) formájában. Ezek miatt kevésbé okoz szélsőséges vércukorszint-ingadozást.

Az inulin az inzulinrezisztenciát mérsékli, amely az emelkedett inzulinszint csökkenésével, normalizálásával jár. A cukorbetegek esetében az inulin mint energiaforrás azért fontos, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az alacsony vércukorszint (hypoglycaemias) és az elhízás elleni diétában kihagyhatatlan. Az ilyen zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat is.