Új kutatások tükrében a vadgesztenye

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya minden évben egy újabb gyógynövényt választ az Év Gyógynövényének, kiemelve ezzel a gyógynövények használatának fontosságát és elősegítve a hiteles információk terjedését azok hatásairól és alkalmazásairól. 2023-ban a vadgesztenyére esett a választás.

A vadgesztenye, más néven bokrétafa vagy lógesztenye Dél-Kelet Európában őshonos, de díszfaként világszerte telepítették a mérsékelt égövi területeken. Ennek következtében Európában, így hazánkban is meghonosodott. A vadgesztenye gyógyászati alkalmazása hosszú múltra tekint vissza, és a modern fitoterápiában is fontos szerepet játszik. Termése, kérge, levele és virága számos jótékony hatással rendelkezik. Fő hatóanyagai az eszcin és szaponin, mellettük pedig kumarin és flavonoidok is megtalálhatók. Magyarországon számos vadgesztenyét tartalmazó kombinációs készítmény elérhető. Az étrend-kiegészítők a keringési rendszer működésének támogatására, míg a külsőlegesen alkalmazandó termékek visszérgyulladás, véraláfutás, lábfeszülés és nehézláb-érzés tüneteinek enyhítésére használhatók.1

A Herbária Zrt. 75 éves múltra tekint vissza, elkötelezett a gyógynövények feldolgozása és a gyógynövény alapú készítmények előállítása és forgalmazása iránt. Természetesen a kínálatunkban olyan termékek is megtalálhatók, amelyek vadgesztenyét tartalmaznak. Jelenleg a forgalomban lévő kozmetikumok között szerepel a HERBÁRIA VADGESZTENYE BALZSAM és a HERBÁRIA VADGESZTENYE KRÉM FORTE.