Borsmenta az év gyógynövénye 2024-ben

Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát (Mentha x piperita) választotta az év gyógynövényének.

A borsmenta sokak által ismert gyógy- és fűszernövény: levelét friss vagy szárított állapotban teakészítésre, italok ízesítésére használjuk. Illóolaja jótékony hatással van meghűlés, köhögés tüneti kezelésére.  A borsmentát széles körben használja fel a gyógyszeripar, kozmetikai ipar és az élelmiszeripar is.

A borsmenta két mentafaj spontán kereszteződésével jött létre, jelenlegi ismereteink szerint a XVIII. századi Angliában. Természetbeni előfordulása nem ismert.



A borsmenta lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal (sztóló) áttelelő, évelő növényfaj. 30-100 cm magas, szára lilás színű. Levelei keresztben átellenesek, tojásdad-lándzsás alakúak, fűrészes szélekkel. Sötétzöld színűek, erezetük lilás színű is lehet. Összetett lilás virágzata a szár csúcsán helyezkedik el. Csírázóképes magot nem termel, kizárólag vegetatív úton szaporítható.

Melegigényes növény, de a nyugalmi időszakban hidegtűrő sztólóik a -17°C-t is elviselik. Vízigényes, öntözött területen termeszthető eredményesen.



Virágzás kezdete előtt, július közepéig érdemes vágni, hiszen hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb. Illóolaj előállításhoz a menta ültetvények kétszer is vághatóak. Az illóolaj-nyerés céljára betakarított mentát vízgőz-desztillációval lepárolják, és az így nyert illóolajat sötét színű, légmentesen zárt üvegekben, hűvös helyen tárolják. A herba előállítás céljából betakarított mentát azonnal szárítani kell.

A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol. A mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Teáját belsőleg emésztési zavarok tüneti kezelésére, illóolaját külsőleg megfázás és köhögés enyhítésére, reumás panaszok tüneti enyhítésére, feszültségtípusú fejfájás, irritált bőrbetegségek fájdalma esetén használják.