Vajon a gyógytea is forrón az igazi?

Vajon a gyógytea is forrón az igazi?

A kérdés megválaszolásához abból a legfontosabb alapelvből kell kiindulnunk, hogy a gyógyteákat az elkészítést követően, frissen, minél rövidebb időn belül ajánlatos elfogyasztani. Ha a tea elkészítése javaslat szerint forrón történik, akár igaz is lehetne. Sajnos szem előtt kell tartanunk azt a tudományosan alátámasztott tényt is, mely szerint teafogyasztók körében, akik forrón isszák a teát, sokkal gyakoribb a torokrák. Ebből a szempontból a biztonságos hőmérséklet 40⁰C alattinak mondható.

Legtöbben úgy gondolják, ugyanúgy kell gyógynövényekből is teát készíteni, ahogyan fekete vagy zöld teából szokás. A gyógynövényt forrásban lévő vízzel leöntik, és 5-6 perc elteltével kiveszik a filtert vagy leszűrik a teát. Ez a módszer azonban a gyógynövények esetében nem mindig célravezető. Gyógyászati célra nem csak a növény levelét vagy virágát használjuk, hanem sokszor a gyökerét, a kérgét vagy a termését. Ez utóbbiak ennyire rövid ideig tartó áztatás során nem puhulnak meg eléggé ahhoz, hogy a kellő mennyiségű hatóanyag kioldódhasson belőlük, ezért az így készült ital hatása elmarad a várttól. Más esetekben a forró víz olyan anyagokat is kioldhat a növényből, amelyek kellemetlen ízűek vagy károsak. Ezek kiküszöbölése érdekében a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslatot kövessük.

Amennyiben a gyógynövény leveleit, virágos hajtását, szárát használjuk a tea elkészítésekor, általában a hajtások forrázásával készítjük el a teát. 1-2 teáskanálnyit bögrébe teszünk, leforrázzuk, 3-5 percig áztatjuk. Ezután leszűrjük, és a javallat szerint fogyasztjuk. A gyógynövény összetételétől függően, akár 10-20 perc is lehet az áztatási idő.


Kímélő forrázatot akkor készítünk, ha a hőre érzékeny anyagokat (illóolajokat, vitaminokat) szeretnénk megkímélni. Ez esetben a tea(keverék) felét 12-24 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, a másik feléből elkészítjük a forrázatot, lehűtjük, majd a kettőt összevegyítve használjuk fel. Pl.: áfonya, homoktövis, mályva, csipkebogyó stb. esetében.

Amennyiben a gyógynövények gyökereit vagy kérgét használjuk fel, főzetet kell készítenünk. Esetükben nem elegendő a forrázás, a gyógynövény ezen részeit a leszűrés előtt 2-3, de utasítás szerint akár 5-10 percig is főzni kell, hogy valóban kioldódjanak hasznos hatóanyagaik pl. a mezei katáng, angelika, gyermekláncfű gyökér, vagy a tölgyfa kéreg esetén.

Hideg áztatásos tea készítést bizonyos gyógynövények termésének felhasználásakor alkalmazzuk, illetve ha a gyógynövény elveszítené gyógyító hatását a forrázás miatt. Ezért pl.: a csipkebogyó terméséből 5-6 órás hideg vizes áztatással, illetve a mályvából 3-4 órás hideg vizes áztatással ajánlott teát készíteni. Ezek a forró vízben el is veszítenék erős gyógyhatásukat, így csak minimálisan érdemes melegíteni rajtuk fogyasztás előtt, szükség esetén. A csipkebogyót köztudottan nem szabad forrázni, mert a C-vitamin-tartalmának jelentős részét elvesztené.