Illóolajok a kozmetikumokban I.

Egy korábbi cikkünkben –  Illóolajok a gyógyászatban címmel – már írtunk röviden az illóolajokról, azok gyógyászati felhasználásáról, ahol elsősorban a gyógyítás és betegségek megelőzése kapcsán kaptak fő szerepet. A gyógyászat mellett fontos megemlíteni a kozmetikai iparban való részvételüket is, ahol egyre inkább elterjedtebb a használatuk.

A gyógynövények másodlagos anyagcseretermékei az illóolajok, melyek illékony vegyületeket tartalmaznak. A legtöbb hatóanyagot tartalmazó növényi részekből vonják ki különböző eljárásokkal, mint például extrahálással, desztillációval (lepárlással), hidegen sajtolással stb. Jelenleg 1400 fajból állítanak elő a világon illóolajokat ipari körülmények között.

A kozmetikai iparban gyakran használják a termékekben a mesterséges illatanyagok helyettesítőjeként, azonban az illóolajok egyéb tulajdonságait is próbálják hasznosítani, mint pl. baktérium- és gombaölő hatásukat, így eredményesen alkalmazhatóak akár kozmetikai termékek tartósítószereként is. Az illóolajok bőrre gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen növényből nyerték ki azokat, milyen hatóanyagok találhatóak bennük. Vannak olyanok, melyek például a gyulladásgátlásban, faggyúmirigy szabályzásban, sebgyógyításban vagy például az izom lazításában segíthetnek.

  • Cickafark illóolaj (INCI: Achillea Millefolium Oil) – antimikrobiális, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő
  • Rózsafa illóolaj (INCI: Aniba Rosaeodora Wood Oil) – illatosít, regeneráló, öregedést gátló
  • Levendulavirág illóolaj (INCI: Lavandula Angustifolia Flower Oil) – illatosít (nyugtató), baktériumellenes
  • Geránium levél illóolaj (INCI: Pelargonium Graveolens Leaf Oil) – faggyútermelést szabályzó, vérkeringést élénkítő, antibakteriális
  • Orvosi zsálya illóolaj (INCI: Salvia Officinalis Oil) – hegesítő, izzadást szabályzó, gomba- és baktériumölő
  • Teafa illóolaj (INCI: Melaleuca Alternifolia Oil) – fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő

Fontos tudni azonban, hogy a potenciális allergén komponenseket nemcsak a mesterséges illatanyagok vagy aromák, hanem a növényi illóolajok is tartalmazhatják természetes módon. A kozmetikai termékek csomagolóanyagain jelenleg 26 allergén illatanyagot kötelező feltüntetni, amennyiben mennyiségük meghaladja a megengedett határértékeket (lemosható készítményekben 0,01% felett, bőrön maradó termékekben 0,001% felett). Ezen komponensek a címkén az összetevők – Ingredients – lista végén szerepelnek. Ezek szerint tehát az olyan natúrkozmetikumokban is lehetnek allergének, melyekben csak természetes illóolajak vannak, szintetikus illatanyagok viszont nem.

A 26 allergén INCI megnevezésekkel: Amyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Cinnamyl Alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Amyl Cinnamyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Anise Alcohol, Benzyl Cinnamate, Farnesol, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, Benzyl Benzoate, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Methyl 2-Oxtyonate, Alpha-Isomethyl Ionone, Evernia Prunastri Extract, Evernia Furfuracea Extract (forrás: 1223/2009/EK rendelet és Colipa címkézési utmútató)