Természetes édesítőszerek

Az egészséges életmód kedvéért egyre többen mondanak le a kristálycukor fogyasztásáról, és térnek át inkább a természetes édesítőszerekre. Van, aki cukorbetegsége miatt használja őket, más inkább csak fogyni szeretne. A legtöbb ember pontosan tisztában van a cukorfogyasztás egészségügyi kockázataival, és próbálja azt étrendjében korlátozni.

Régebben jellemzően a mesterséges édesítőszerek (szacharin, aszpartám, ciklamát, aceszulfám-K) voltak elterjedtebbek, ám napjainkban ezzel szemben egyre nagyobb a hangsúly a természetben rejlő édesítőszerek alkalmazásán. Több természetes édesítőszer közül lehet válogatni annak, akinek fontos, hogy csökkentse a cukorbevitelt vagy egészségesebb „cukrokat” fogyasszon.

A méz kicsivel egészségesebb alternatíva, mint a kristálycukor. Körülbelül 190 tápanyag található benne, köztük aminosavak, ásványi anyagok (pl. kalcium, réz, vas, mangán, cink, kálium), vitaminok (B1, B2, B3, B5, C), enzimek. Egyszerű cukrokat tartalmaz mely minden átalakítás nélkül képesek beépülni a szervezetbe, könnyen, gyorsan szívódnak fel.

A xilitol (nyírfacukor) a xilánból származó cukoralkohol, számos pozitív hatással rendelkezik. Édesítőereje megegyezik a cukoréval, azonban kalóriatartalma csak a fele annak. Segíthet fenntartani az optimális vércukorszintet, emellett megelőzhető vele az elhízás. A szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Candida diéta esetén is nyugodtan fogyaszthatjuk lúgosító hatásának is köszönhetően. A xilit szerkezetét a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, így nem képesek termelni a fogszuvasodást okozó savakat.Az eritritol szintén cukoralkohol. Állagra egy fehér, kristályos por, melynek íze tiszta és édes, rendkívül hasonlít a cukoréhoz. Körülbelül 60-80%-ban olyan intenzíven édes, mint a szacharóz. Kalóriaértéke nulla, sokkal könnyebben feldolgozható, mint más cukoralkoholok. Az eritrit a természetben is megtalálható, nagyobb mennyiségben olyan gyümölcsökben, mint a körte, a dinnye és a szőlő.

A stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. Elterjedése a II. világháború cukorhiányának köszönhető. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek tőle. Nagy előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe.

A szorbit kukorica, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével állítható elő. Édesítőereje fele olyan, mint a közönséges kristálycukoré. A szorbit lassabban szívódik fel, mint a cukrok. Lassan alakul át glükózzá, ezért a vércukor szintet csak kis mértékben emeli meg.

A maltitol kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer, melynek édesítő ereje közel azonos a kristálycukoréval. Lebontásához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, diabetikus élelmiszerek édesítésére is alkalmas.