A levendula

A levendula (Lavandula) növénynemzetség az árvacsalánfélék családjába tartozik. Sötétlila vagy kékeslila virágának illata átható, kellemes, egyszerre nyugtató és frissítő. Az egyik legváltozatosabban használható gyógy-, fűszer- és dísznövény.

A Földközi-tenger mediterrán területein őshonos, kedveli a száraz, napos, sziklás területeket. Ismertsége és alkalmazása csaknem az emberiséggel egyidős csaknem az emberiséggel egyidős. Már több mint 2500 éve használják gyógynövényként, melyet írásos források is alátámasztanak. A rómaiak hozták be Európába, az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. A rómaiak a levendula olaját fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták. Annyira népszerű növény volt körükben, hogy szinte mindent ezzel illatosítottak, a hajukat, ruhájukat, fürdővizüket, ágyukat, otthonaikat. Az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták.

Egyedülálló, különleges illata miatt széles körben használják ma is a parfüm iparban és a magas minőségű kozmetikumok előállításánál. Hazánkban az 1900-as évek elejéig csak dísznövényként ültették. Ipari termesztés céljából Magyarországon elsőként Bittera Gyula telepített levendula állományt 1920-ban, francia szaporítóanyagból, kizárólag valódi levendulát használva.

A levendula legismertebb, legjellemzőbb tulajdonsága a nyugtató hatása. Virágából készíthetünk teát, vagy párologtathatjuk illóolaját. Utóbbi fürdővízbe téve is kitűnően alkalmazható. Az olaj legjellemzőbb alkotórészei a linalil-acetát (35-40%) és a linalol (30-40%). Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatással is jellemezhető.



Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak ellen, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést jelentő alvást. Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve is használhatjuk. Az illóolaj hatásos lehet még a tériszony és tengeribetegség ellen, illata révén csökkenthetjük a repülő- vagy a hajóúton fellépő émelygést. A rovarcsípések kellemetlen tüneteit is enyhíti, illetve segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását antibakteriális hatása miatt. A levendula kiváló bőrápoló szer, amelytől friss és üde lesz a bőr. A leégett, sérült bőrt is nyugtatja és hidratálja. A levendula olajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonságosan használhatók.
A virágból főzött tea enyhíti az idegi alapon létrejött fejfájást. A hideg teával átitatott nyugtató pakolás lábficam, rándulás esetén csillapíthatja a végtagokban kialakuló fájdalmat.

A mediterrán konyha a levelét grillételek, sültek, saláták fűszerezéséhez is hasznosítja. Virágját édességek, dzsemek, gyümölcszselék ízesítésére, fagylalt készítéséhez is alkalmazzák. A levendula virágát szívesen használják a szekrényben tárolt ruhák illatosítására, emellett a molyokat is távol tartja. Rovarűző hatása miatt gyakran ültetik kényes növények mellé, mert elűzi a levéltetveket és más kártevőket is.