Babakozmetikumok

A hatályos kozmetikai rendelet szerint (1223/2009/EK) a babakozmetikumok a 3 éves kor alatti gyermekeknek szánt készítmények. A 3 év feletti gyermekeknek gyártott kozmetikai termékek már nem tartoznak a babakozmetikum kategóriába. A boltokban ennek megfelelően külön polcokon található a baba/baby és külön polcokon a gyerek/kids termékek.

Minden anya számára fontos, hogy megfelelően ápolja és óvja gyermeke bőrét. A babák bőre eltér a felnőttekétől, ápolása és tisztán tartása sokkal nagyobb odafigyelést igényel. Sejtállományuk lazább, a külső hatásokkal szemben kevésbé ellenálló a bőrük, faggyú- és izzadságmirigyeik még csak részlegesen működnek. Bőrszövetük vékonyabb, a felszíni hidrolipid réteg (a bőrt védő savköpeny) fejletlen, amely azonban fontos barrier funkciót lát el és a bőr pH értékét adja. A bőr védőrétegének meggyengülése transzepidermális vízvesztéshez vezet, így a bőr felületére kerülő kémiai anyagok könnyebben felszívódnak. A bababőr tehát gyengébb és sérülékenyebb, mint egy átlagos felnőtt bőre.

És hogyan találjunk rá a megfelelő termékekre? Érdemes kerülni a káros adalékanyagokat (színezékeket, szintetikus illatanyagokat), kőolajszármazékokat, bizonyos tartósítószereket (például parabéneket), agresszív felületaktív anyagokat tartalmazó tisztító termékeket és az irritációt kiváltó egyéb anyagokat. Specifikusan a baba bőréhez igazított készítményeket alkalmazzunk, melyek elsősorban természetes összetevőket tartalmazó, hipoallergén kozmetikumok. Kerüljük a savas és magas pH-értékű termékeket (mint például a szappanokat), bőrsemleges pH-jú kozmetikumokat használjunk a babák érzékeny bőrére.

A babakozmetikumok két csoportra bonthatók. Egyik a bőrtisztító termékek csoportja, melyek feladata a lerakódott szennyeződések eltávolítása, kíméletes módon. Ilyenek a habfürdők, fürdető kenőcsök, krémfürdők, fürdőolajok, samponok, nedves törlőkendők. A másik csoportot a bőrápoló termékek adják, mint a testápolók, hintőporok, krémek, popsikenőcsök, pelenka kiütés elleni krémek, babaolajok. Ezek segítenek csökkenteni a vízvesztés mértékét, puhítják a bőrt, és védenek a külső behatásokkal szemben. Érdemes megjegyezni, hogy a speciálisan bababőrre kifejlesztett kozmetikumokat túlérzékeny bőrű felnőttek is használhatják.

HAJMOSÁShoz külön sampon nem szükséges babakorban, elég csak vízzel vagy hígított fürdőkrémmel leöblíteni a baba fejét. Szükség esetén kifejezetten koszmó ellenei készítményeket (géleket, samponokat) is használhatunk, melyek segítenek a baba fejbőrén a hámsejtekből és bőrmirigyekből álló réteg eltüntetését.

FÜRDETÉS során a víz klórtartalma könnyen kiszáríthatja a dehidratációra hajlamos bababőrt, ezért speciálisan babák számára kifejlesztett fürdőolajokkal és fürdető szerekkel óvhatjuk meg gyermekünk bőrét. A fürdetéshez használt víz hőfokát mindig ellenőrizzük, optimálisan 36-37°C legyen.

A fürdetés utáni TESTÁPOLÁS során a kiszáradt részeket a babák bőrére kifejlesztett testápolókkal, testápoló tejekkel, olajjakkal, krémekkel kenhetjük. Ha szükséges a téli időszakban, a nagyon száradt területeken zsírosabb, ,,gazdagabb” kenőcsöket, szél és hideg ellenei védőkrémeket is használhatunk. A száraz bőr ápolására visszazsírozó tulajdonságú készítmények használata javasolt.

A legtöbb odafigyelést a PELENKÁZOTT TERÜLET igényli. A pelenka dermatitisz (bőrirritáció)  során a babapopsi kipirosodik, kiütések jelenhetnek meg rajta, a pelenkával érintkezve folyamatos kidörzsölődésnek van kitéve a bőr. A vizelet és a széklet hatására baktériumok szaporodnak el, melyeknek hatására a bőr elfertőződhet. Nagyon fontos, hogy már a kezdetektől megfelelő védőkrémet alkalmazzunk, mely hipoallergén, könnyen kenhető, bőrpuhító, ápoló és bőrnyugtató összetevőket tartalmazzon és tartós védőréteget képezzen a felületen.

Az UV-sugarak káros hatása miatt nagy fontos a fokozott NAPFÉNY ELLENI VÉDELEM! Ne tegyük ki a baba bőrét a közvetlen napsugárzásnak, mindig árnyékos helyen próbáljunk meg vele lenni! Strandolásnál UV szűrős védőruházat és védősapka viselése ajánlott. Néhány hónapos kortól, kisgyermekeknél elsősorban fizikai fényvédő anyagot tartalmazó termékeket használjunk, melyek fehéres védőréteget képeznek a bőrfelszínen. Nagyobb korban már kémiai fényvédőt is alkalmazhatunk, melyeket kifejezetten gyermekek részére fejlesztettek ki. Mindig olyan napozó szert válasszunk, amely nemcsak az UVB hanem az UVA sugarak kiszűrése ellen is védelmet nyújt!

Amennyiben gyermeke bőre fokozottan érzékeny, esetleg ekcémás vagy más bőrprobléma, betegség áll fenn, mindenféleképp forduljon bőrgyógyász szakemberhez!