Természetes megoldások a fejfájás ellen

A fejfájást, ezt a kellemetlen érzést sajnos senkinek sem kell bemutatni, hiszen a lakosság 90 százalékának van alkalmanként ilyen problémája, 40-50 százalék pedig rendszeresen szenved tőle. A kísérő tünetek (hányinger, szédülés, egyensúlyozási problémák, fáradtság) csak tovább fokozzák a beteg szenvedését. A fejfájás a nőknél gyakoribb, kialakulásában a menstruáció miatti hormonváltozások is szerepet játszhatnak. A fejfájások alapvetően két csoportra oszthatók, az elsődleges (maga a fejfájás, a betegség) és a másodlagos fejfájások (egyéb betegség tünete a fejfájás) kategóriájára.

Pontosan nem lehet meghatározni, hogy milyen környezeti tényezők váltják ki a fejfájásokat. Kiemelhetjük közülük a nem megfelelő életvitelt, az elégtelen folyadékfogyasztást, a rendszertelen étkezést, az alváshiányt. Utóbbi nagyon szorosan összefügg a fejfájással, a pihentető (minimum 8 órás) alvás naponta elengedhetetlen.

A hormonális hatások szintén fokozhatják a kockázatot. Nők esetében a hormonális fogamzásgátlók nagyban hozzájárulhatnak a fejfájás kialakulásához. Tipikus fejfájást előidéző tényező a stressz és a sport hiánya is. Front és légnyomás-változás szintén állhat a háttérben.

Az elsődleges fejfájások kialakulását tehát az általános életmódbeli irányelvek betartásával meg tudjuk előzni. Azaz többek között megfelelő alvással, megfelelő életvitellel, rendszeres testmozgással, a stressz kerülésével, rendszeres étkezéssel, bőséges folyadékfogyasztással.

Lehetőleg ásványvizet, cukrozatlan gyümölcsleveket, teákat fogyasszunk. Fontos, hogy a napi minimum folyadékfogyasztás körülbelül két liter legyen, a nyári hónapokban pedig ennek akár a kétszeresére is szüksége lehet szervezetünknek.

Étrendünkön is változtathatunk. Bizonyos élelmiszerek fejfájást válthatnak ki az arra érzékeny emberekben. Ilyen az alkohol (főleg a sör és a vörösbor), a sokáig érlelt sajtok (pl. márványsajt), a csokoládé, az erjesztett, kovászolt vagy marinált ételek, az aszpartám (mesterséges édesítőszer), a nagy mennyiségű koffein, a nátrium-glutamát (ízfokozó).

Ha fejfájósak vagyunk célszerű tehát ezeket a termékeket kiiktatnunk étrendünkből. A fejfájást okozó méreganyagok szervezetből való kiürülését gyümölcskúrákkal (citrom-, paradicsomkúra) is elősegíthetjük, de hatásos lehet a fokhagyma kúraszerű, illetve a lila hagyma napi szintű fogyasztása is, mert a hagymafélék igen jól tisztítják a fej ereit.

A halat mindenképpen érdemes beiktatni étrendünkbe. Elsősorban az omega-3 zsírsavnak köszönhetően rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással. Így a krónikus fejfájást is képesek lehetnek csökkenteni, főleg, ha ezzel párhuzamosan az omega-6 zsírsav bevitelét csökkentjük.

Ha már megtörtént a baj és kialakult a fejfájásunk, akkor se forduljunk rögtön a gyógyszerekhez! Számos, a természetben megtalálható anyag is megoldást jelenthet gyötrelmünkre.

A kamilla például ismert fejfájás csillapító szer. Szárított virágait teaként megfőzve lehet fogyasztani. Természetes relaxáló hatása mellett segít megnyugtatni a gyomrot, és csökkenteni a hányingert is. Gyenge nyugtató, így segíthet ellazulni fejfájás közben. A növényből készült 100%-os olaj is segíthet.

A borsmenta illóolaja is használható, ha egy kevés hígított borsmentaolajat kenünk a homlokunkra és a halántékunkra. A benne található mentol enyhítheti a fájdalmat.

Ha a fejfájás a mindennapi feszültséggel áll összefüggésben, érdemes kipróbálni a kakukkfüves fürdőt.

A csalánt is sokféle formában használhatjuk fejfájás ellen, a teától kezdve egészen az ülőfürdőig. A gyógynövény serkenti a szervezet anyagcseréjét, vértisztító hatású. Alkalmazható borogatás formájában is. Ha a fejfájás idegi, stresszes eredetű, a nyugtató hatású gyógynövények is hatékonyak lehetnek a kezelésben.

A levendulát is tartalmazó gyógyteák például kifejezetten ajánlottak, de a citromfűvel is hasonló hatást tudunk elérni.

Ha a fejfájásémelygéssel is társul, érdemes a cickafarkteát fogyasztani apró kortyonként.

A rozmaring gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhítheti a fejfájást. Olaját finoman masszírozzuk a fájdalmas területbe. Teát is készíthetünk belőle rozmaring és zsálya felhasználásával.

Nagy segítségünkre lehet a jég is. A fejfájást a fejbőr izmainak és vérereinek összehúzódása okozza, a leghatékonyabban úgy tudjuk megnyugtatni az izmokat, ha lehűtjük őket. Egy jéggel teli zacskót helyezzünk a fájdalmas pontra 15 percig, vagy ameddig a fájdalom csökken.

Ha különösen erős, hosszan-tartó vagy hirtelen jelentkező fejfájás kínozna minket, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!