Levendula a háztartásban

A levendula felhasználásnak története több, mint 2500 évre nyúlik vissza. A Földközi-tenger vidékéről származó növényt az ókori Egyiptomban a holttestek mumifikálása során használták, valamint a piramisokban lévő urnákban is találtak levendula-maradványokat. Emellett az egyiptomiak saját bőrüket is illatosították ezzel a karakteres illatú növénnyel. Európába az ókori rómaiak által került, akik felismerték antiszeptikus- és gyógyhatásait, gyomorrontás, fej- és torokfájás enyhítése mellett mosásra és a rovarok elriasztására alkalmazták.
Rendkívül sokoldalúan felhasználható gyógynövény, amit napjainkban mi is sokszínűen tudunk otthonainkban alkalmazni.

A levendula ismert görcsoldó, emésztést javító és nyugtató hatásáról. Virágának forrázatából nyugtató teát készíthetünk ideges, feszült állapot, túlterheltség, álmatlanság esetén.

Legnagyobb mennyiségben linalil-acetát és linalool tartalmú illóolajának köszönhetően azonban a kozmetika- és az illatszeripar alkalmazza.

Fürdővízbe csepegtetett olajával relaxáló hatást érünk el, nyugtatja és egyben vitalizálja a fáradt testet. Bőrnyugtató hatásának köszönhetően rovarcsípések kezelésére is alkalmazható. A levendulaolajjal készült illatgyertya szintén nyugtató hatással bír, hálószobánkban elősegíti a pihentető, mély alvást.

Szárított virágzatát illatpárnaként molyriasztónak használhatjuk téli ruháink megőrzéséhez.






A levendulát a konyhában is bátran alkalmazhatjuk, provance-i fűszerkeverékek egyik alkotóeleme, a gyros egyik alapfűszere. Különféle húsokhoz, csirke-, nyúl- vagy sertésraguhoz is kiválóan illik a gyógynövény. Különösen kedvelt növény Dél-Franciaországban, ahol a süteményekbe, lekvárokba, fagylaltokba és szörpökbe is előszeretettel alkalmazzák. Dekorációként az asztaldíszeknek vagy gyertyáknak kölcsönöz mediterrán hangulatot.Otthonaink balkonládáit is díszítheti ez az üde színfolt.



Ezzel az igazi gourmet recepttel pedig bárki elkápráztathatja a nyári kerti partik vendégeit:


1 kg bárányhúsról vágjuk le a faggyús részeket, majd felszeleteljük 2 cm-es kockákra. Tálba téve 1 gerezd fokhagymát ráreszelünk, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, 1 teáskanál szárított levendulavirágot és egy csokor friss, összevágott rozmaring levelet. Daráljunk rá borsot, csorgassuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál mézzel, majd ízesítsük ízlés szerint sóval. Keverjük össze, majd tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Fűzzük fel a húst bambuszpálcára, közé tehetünk lilahagymát és cukkíni szeleteket. Felforrósított serpenyőben, vagy kerti grillsütőben süssük mindkét oldalát pirosra.
Köretként héjában sült burgonyát, grillezett zöldségeket vagy kuszkuszt ajánlunk.