Gyógynövényekkel a gyomorbántalmak ellen

Élete során majdnem minden ember tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövidebb vagy tartósan fennálló hasi fájdalmakat illetve gyomorpanaszokat. A stressz, a pánik, a nyugtalanság, a rohanó életmód, az idegesség, a szorongás, a rendszertelen, egészségtelen táplálkozás mind-mind olyan tényezők, melyek elősegíthetik a kellemetlen tünetek kialakulását. Puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési problémákkal, különféle bélproblémákkal több százezren küszködnek Magyarországon is.

Az enyhe kellemetlen tünetekre megoldást jelenthetnek a gyógynövények, elsősorban teaként fogyasztva, ha viszont hosszan fennálló problémánk van, erős fájdalom jelentkezik, mindenképp keressünk fel vele szakorvost!

Lássunk most néhány gyógynövényt a teljesség igénye nélkül, melyek nagyon hasznosak lehetnek számunkra, ha gyakran szembesülünk hasonló problémákkal.

Az angyalgyökér teából érdemes naponta akár 2-3 csészével is fogyasztani. Étvágyjavító, felfúvódást megszüntető, szélhajtó és emésztést serkentő hatása mellett vizelethajtó, idegerősítő, izzasztó tulajdonságáról is ismert. Gyomor és epebántalmak ellen szokták alkalmazni.

A szennateát legáltalánosabban a székrekedés megszüntetésére ajánlják. Hatóanyagainak köszönhetően alaposan kitisztítja az emésztőrendszert, megindítja és felgyorsítja az anyagcserét. Tisztítókúra elején nagyon fontos a fogyasztása, de csak néhány napig szabad inni, erős hatása miatt.

A citromfű teaként fogyasztva serkenti az emésztést, csökkenti a gyomorrontás kellemetlen tüneteit, és gyomorsav túltengés ellen is alkalmazható. A gyomorkörnyéki szorító, görcsös érzést és fájdalmakat is enyhíti.

A borsmenta tea emésztést segítő és étvágyjavító hatásáról ismert. Alkalmazzák gyomor-, epe-, bélbántalmak, hányinger, émelygés ellen, de ismert szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító hatása is. Fogyasztható továbbá a légúti megbetegedések kezelésében is.

Az aloe vera leveleiből készített tea vagy a levél nedve remek bélhám regeneráló tulajdonságú. Egy átmulatott éjszaka után a másnapos gyomornak is segítségére lehet.


A körömvirág nagyon sokoldalú, hasznos gyógynövény, amely nem csak a szemölcsök elleni küzdelemben hasznos, hanem az emésztőszervi gondok is kezelhetők vele. Alkalmazható epebántalmak, gyomorgörcs és erős hasmenés enyhítésére.

Az egyik legnépszerűbb hányingert csökkentő gyógynövény a gyömbér. Ezt a fűszerként is ismert növényt több ezer éve javasolják gyomorbántalmakra és hányingerre. A terhesség során fellépő reggeli rosszullétek és a tengeri betegség is kitűnően kezelhető vele.

Az ezerjófű a benne található keserűanyagoknak köszönhetően serkenti a nyálelválasztást, a gyomorsav és az emésztőenzimek termelését, emiatt nagyszerű étvágyjavító, emésztésserkentő. Használják epebántalmak kezelésére, gyomorégésre, puffadásra és vértisztítóként is.