Étrend-kiegészítés várandóság alatt

Habár a várandósság nem betegség, mégis ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk a helyes életmódra. Ennek része a helyes táplálkozás is, ami ilyenkor nem csak a kismama, hanem a születendő baba számára is lényeges.

A kiegyensúlyozott táplálkozással javíthatjuk a kismama (és ezzel együtt a születendő gyermek) egészségét, elegendő energiát biztosítunk nekik ebben a megváltozott időszakban.

A várandósság alatt fontos figyelni a következőkre:

  • napi 5-6-szori étkezés (gyakran keveset)
  • változatos étrend
  • rostdús táplálkozás (székrekedés megelőzésére)
  • kerüljük a cukrot és az édességeket (a terhességi cukorbetegség megelőzése miatt)
  • koffein kerülése
  • megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel (főleg kalcium, vas, cink, jód, folsav, C-, E-, D-vitaminok), az igény szinte mindenből növekszik.
  • omega-3 zsírsavak fokozott bevitele
A kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozás esetén nincs feltétlenül szükség étrend-kiegészítőkre; hiszen a tápanyagok helyesen megválasztva fedezhetik a napi szükségletet.

Tapasztalata alapján ez alól kivételt képeznek: a jód, az omega-3 és a folsav; valamint vashiány esetén a vas. Ezeket mindenképp pótoljuk külső forrásból is.

Nem megfelelő bevitel esetén hasznosak lehetnek:

  • „terhesvitaminok” – multivitamin készítmények (magzatvédő vitaminok) – fogamzás előtt már egy hónappal el kell kezdeni a szedésüket
  • omega-3 zsírsav pótlás (EPA, DHA) – halolaj tartalmú étrend-kiegészítők
  • vas (igazolt vashiány esetén), jód, folsav (a multivitamin készítmények ezeket megfelelő mennyiségben tartalmazzák)
Vitaminok, ásványi anyagok, egyéb anyagok és gyógynövény tartalmú készítmények esetén mindig meg kell bizonyosodni, hogy várandósság
és szoptatás alatt alkalmazhatók-e!