Illóolajok a gyógyászatban

Az illóolajok 100%-ban illékony anyagok elegyei, melynek hatóanyagai jelentős gyógyhatással rendelkezhetnek. Illatuk jellemző az egyes növényekre. Az illóolajos növények használata és az illóolajok előállítása nagy múltra tekint vissza.

A föníciai kereskedők segítségével jutottak el keletről az Arab-félszigetre, onnan pedig az ókori görög és római birodalom területére. Gyorsan népszerűvé váltak, nem csak kozmetikumként, hanem gyógyítási céllal is gyakran alkalmazták. Számos régészeti lelet és feljegyzés igazolja, hogy ezeket az anyagokat már évezredekkel ezelőtt is használták kozmetikai és vallási célokra, testápolásra, illatosításra, gyógyításra, járványok terjedésének megállítására vagy akár a halottak bebalzsamozására is az ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom, Perzsia). A középkori Európában először Spanyolországban, később Franciaországban használták az illóolajokat, melyek hamar elterjedtek egész Európában. A vegy- és gyógyszeripar fejlődésével egyre jobban háttérbe szorultak, de a 20. században ismét felismerték jelentőségüket.

Az illóolajok elsőként az orrunkon keresztül hatnak ránk, az agyban található limbikus rendszeren keresztül. A legtöbb ember illóolaj vásárlásakor csak az orra után megy, nem gondol arra, hogy mi mindenre használható még a kis üvegcse. Ugyanis ezek az anyagok nem csupán kellemes illatukkal hatnak ránk. Segítik a szervezet öngyógyító, önvédelmi képességét. A tüdőbe jutva felszívódnak, és a vérkeringésen keresztül is hatnak.

Hatékonyan használhatók inhalálásra, mely főleg a légúti betegségeknél ajánlott. Ekkor 60-70 fokos vízbe 3-5 csepp olajat teszünk, és ezt a gőzt lélegezzük be. A bőrön keresztül is felszívódnak, és szintén a vérbe kerülnek, például amikor aromaterápiás masszázst, aromafürdőt veszünk vagy szaunázunk. Fontos, hogy csak kiváló minőségű, 100%-os gyógynövény illóolajok használhatók aromaterápiás célokra és csak hígított állapotban. A bőr megújulását is segíthetik, egyesek ellazítják az izmokat, oldják az izomgörcsöket. Jól felszívódnak a nyálkahártyán keresztül is, illetve a gyomor vagy az emésztőrendszer segítségével. Javítják az életminőségünket, serkentik az immunrendszerünk működését. Elősegítik a jó közérzetet, csökkentik a stresszt, harmonizálják az érzékeket. Segítik a szépség megőrzését, bármilyen bőrtípus kezelésére alkalmasak. Az aromák élénkítik a felszíni véráramlást, a bőr tovább marad feszes és üde. Szájápoláshoz is nagyon hatékonyak a különböző eszenciák. A gyógyászatban elterjedt leghasznosabb és legnépszerűbb kivonatok közé tartozik például a levendula, borsmenta, citromfű, eukaliptusz, rozmaring, szantálfa és a jázmin.