Gyógynövényes fürdők

A fürdés kultúrája vélhetően egyidős az emberiséggel, már az ősidőkben is gyógy tényező volt. Igen sok betegséget a bőr hiányos kipárolgására vezettek vissza. A nap folyamán a bőrre rakódott por és piszok, az izzadás, a leváló hámsejtek eltömítik a pórusokat, melyek ezáltal képtelenek az anyagcsere váladékok kiválasztására.


Bőrünk megtisztítása mellett egy gyógynövényekkel elkészített fürdő relaxáló, közérzet javító és szépítő hatású, valamint meglepő, hogy milyen széles körben alkalmazhatjuk a növényeket egészségügyi panaszaink enyhítésére is.







A kamilla illóolaja csillapítja az idegeket és nyugtatja a bőrt. Néhány csepp a nyűgös, fáradt kisgyerekek fürdővizébe téve segít megnyugtatni őket elalvás előtt. A pelenkázás következtében begyulladt babapopsi bőrét is enyhíthetjük kamillás fürdetéssel.

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasznált gyógynövény. Fokozza a testi és lelki frissességet, meghűlés esetén inhalálással tisztítja a légutakat, segíti az elalvást és az alvászavarok megszüntetését. Pattanásos arcbőr kezelésére is rendkívül jó hatással lehet.


A körömvirág fürdővízhez adva is kifejti sebgyógyító, bőrregeneráló hatását.