A csalán


A csalánnak kb. 80 faja ismert szerte a világon, Magyarországon a legismertebb a nagycsalán (Urtica dioica), ami akár 1,5 méter magasra is megnő.

A növény szárát és leveleit egyaránt serte- és csalánszőrök borítják, melyek igazából üreges tűk. A tűk a növény belsejében termelődő anyagot juttatják az ember bőre alá. A levél hatóanyagai a hisztamin, vitaminok (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamin), szerves savak, flavonoid, kalcium, kálium, vas, cserzőanyagok, illóolaj, nyálka, szénhidrátok, ásványi anyagok. A gyökér fitoszterolban gazdag.

A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, hatékony és kedvelt gyógynövénye lehet. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, emellett a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Segítségével még idejében kiválasztódik a vese-és hólyaghomok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású. Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkenthetik a vér húgysavszintjét, emiatt a csalántea használható ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedések kezelésére.


A szépségápolásban is hatékonyan alkalmazható. Összehúzó hatású levelei arcgőzöléshez használhatók. A belőle készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Lemosóként, samponként hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen hasznos lehet.