Gyógynövényekkel a depresszió ellen

Egész nap fáradtnak érzi magát, esetleg alvásproblémákkal küzd, nyugtalan és nem tud koncentrálni?Gyakran rosszkedvű vagy szomorú? A depressziót általában biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők együttes hatása váltja ki.

A depresszió ellen, a hangulat javítására rég óta használatosak gyógynövények, gyógyteák.

A legnépszerűbbek az orbáncfű és a citromfű. Ha pedig alvászavar is jelentkezik, macskagyökérrel és komlóval egészíthetjük ki az előbbiek hatását.

Az orbáncfüvet már a középkorban is alkalmazták, és ma is felhasználják enyhe vagy középsúlyos depresszió kezelésére. Jótékony hatását klinikai kísérletek is igazolták. Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők alkotója. A népi hagyományok alapján már régen is előszeretettel használták és jelenleg is széles körben alkalmazzák szorongás és depresszió kezelésére. Jó hatású lehet enyhe hangulatzavar esetén és viszonylag kevés mellékhatása van. Súlyos depresszió kezelésére viszont nem alkalmas! Más gyógyszerekkel együtt szedve a kölcsönhatásokról mindig tájékozódjunk!

A golgotavirágnak általános nyugtató hatása van, ezért pozitív hatással lehet a depresszív hangulatokra is.

A komló hatásos lehet az idegi feszültség kezelésében. Nyugtató-altató hatása régóta ismert. Más gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazása esetén mindenképp konzultálni kell a kezelőorvossal.

A citromfű és a macskagyökér elsősorban nyugtató hatású, idegesség esetén is alkalmazzák. Ha alvásproblémákra isszuk, este lefekvés előtt érdemes a teát fogyasztani.