A téli vitaminpótlás jelentősége

A téli hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és az influenzás megbetegedések. A szervezetünknek ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy ezeket a kellemetlen betegségeket elkerülhessük, az immun-rendszerünket erősítsük. A vitaminok nélkülözhetetlenek számunkra, azokat táplálékkal kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, ezért nagyon fontos, hogy télen is odafigyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre.

Az A-, C-, E-vitaminok mellett a B-vitamin csoport is nagyon fontos a téli időszakban. Fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket ugyanúgy, mint nyáron. Kiváló ebben az időszakban a gránátalma, alma, banán, citrusfélék, sütőtök, cékla, hagyma.

Nem csak a zöldségek és gyümölcsök szolgálnak vitaminforrásként. Többek között a máj, a tojás és egyes növényi olajok is magas vitamintartalommal rendelkeznek. A savanyúságokat is építsük be táplálkozási szokásaink közé. A savanyú káposzta például magas C-vitamin tartalmú, ezért kiváló immunerősítőként működik.

Hasznos C-vitamin-forrás a szobahőmérsékleten kiáztatott csipkebogyó tea is.

Télen jóval kevesebb napfény éri szervezetünket, ezért fontos, hogy D-vitamin tartalmú élelmiszereket is fogyasszunk. A D-vitamin megtalálható a halakban, gombákban, tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.

Vitamin tartalmú étrend-kiegészítő készítményekkel még ellenállóbbá tehetjük szervezetünket, koncentráltabb formában juttathatjuk be a tápanyagokat szervezetünkbe, így a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben segíthetjük védekező-képességünket. Az őszi, téli időszakban ezeket a készítményeket érdemes alkalmaznunk megelőzés céljából is, illetve betegségből történő lábadozás esetén. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a termékek nem helyettesítik a változatos, vegyes étrendet.