A szennalevél


A szenna a hüvelyesek rendjébe tartozik, a pillangósvirágúak családjába sorolható. A szennalevél a magyar gyógyszerkönyv hivatalos drogjegyzékében is megtalálható. Két fajtáját ismerjük, melynek leveleit és termését gyógyszerként használják. A Cassia angustifoliát Dél-Indiában, a Cassia sennát pedig főleg a felső Nílus vidékén termesztik.

A levél tartalmaz glikozidokat, szennozidokat, aloeemodint és reinglikozidokat, valamint flavonoidokat.

A szennalevél és a szennatermés a legismertebb hashajtó szerek közé tartozik. A belőle készült forrázat rendkívül hatékonyan felhasználható az egész emésztőcsatorna átmosására. Szárít, kihajtja a szervezet hurutjait, segít fellazítani, ezáltal üríthetővé tenni az emészthetetlen és a túlemésztett tápanyagokat, salakokat, lerakódásokat.

A hashajtáshoz nagyon fontos a nagy  mennyiségű folyadékbevitel is, egyrészt a béltartalom hígításához, másrészt a kiszáradás elkerülésére a folyadék pótlásához. A szennából készült forrázat ezért nagyon hatékony a székrekedés megszüntetésére. A tápcsatornát tisztító hatását leginkább a belek bélperisztaltika intenzitásának és a bélnyálkahártya nedvességének fokozásával éri el.

Gyógyszerészeti szempontból mindegy, melyik fajta szennalevelet használjuk, mindkettő azonos módon hat. Nyálkahártya irritáló, mozgásfokozó hatása túlfogyasztás esetén a gyomor émelygéséhez, a belek görcsös összehúzódásához vezethet.

Forrázata szájöblítésre és gargarizálásra is kitűnően alkalmazható, megszünteti a kellemetlen szájszagot és a savanyú ízt a
szájban.

Hosszan-tartó rendszeres vagy tömény forrázat nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott.

Forrás: Prof. dr. Petri Gizella: Gyógynövények és készítményeik a terápiában, 2006