Gyógynövények alkalmazása rovarcsípések esetén

Szúnyogok, méhek, darazsak, pókok. A rovarcsípések a nyár elkerülhetetlen velejárói, melyek rengeteg kellemetlenséget és fájdalmat okoznak nekünk, egyéni érzékenységünktől függően reagálunk rájuk. A csípés során méreganyagok jutnak a szervezetbe, a benne lévő toxinok helyi tüneteket okoznak a bőrön, ez pedig viszket, fáj, bevörösödik és megduzzad. Általában napokon át szenvedünk és várunk, hogy elmúljon a duzzanat, azonban a kertünkben lévő gyógynövények segítségével enyhíthetjük a tüneteket, és gyorsíthatjuk a gyógyulást.


A karakteres illatú levendula egy igazán sokoldalúan felhasználható gyógynövény. 1-2 csepp olaj csillapítja a viszketést, erős illata pedig távol tartja a kellemetlenkedő rovarokat.


A hegyi árnika egy másik kiváló gyógynövény, ami lelohasztja a duzzanatot és enyhíti a gyulladást és a viszketést.

A körömvirág hámosító, gyulladáscsökkentő hatása közismert. Rovarcsípések esetén kifejezetten ajánlott az alkalmazása. Naponta akár többször is bekenhetjük vele a kezelendő bőrfelületet, segíteni fog csökkenti a keletkezett duzzanatot.


Illóolajok közül a borsmenta-, a citromfű-, az eukaliptusz-, vagy a szegfűszegolajjal érdemes még próbálkozni. A borsmenta hűsítő hatással is rendelkezik, így nem csak megelőzésre használhatjuk, hanem a tünetek kezelésére is. Serkenti a vérkeringést a csípés környékén, ezáltal gyorsítja a gyógyulást.


A szúnyogcsípéseket bedörzsölhetjük citromfű levéllel vagy aloe vera levéllel is. Az aloe vera levelet kettévágjuk, kikaparjuk a benne lévő gélt, majd hűtőbe tesszük (akár illóolajat is keverhetünk bele), és naponta többször bekenjük vele a duzzanatokat