Hársfavirág


A hársfa virága már több évszázada a kamilla után a legnépszerűbb házi szerek közé tartozik. A hársfa virágát szokták felhasználni a murvalevéllel együtt. Gyógytea alapanyagaként csak a kis-, illetve a nagylevelű hársfavirág használható. Apróra vágva, jól záródó edényben, fénytől és nedvességtől elzárva kell tárolni. Gyógyhatású, de élvezeti teaként is kedvelt.


Felhasználható gyógyhatású fürdővizekhez vagy bőrápoló szerek elkészítéséhez is. Hatóanyagai között szerepel flavonoid (antibakteriális hatású), illóolaj (0,04-0,08 százaléknyi), nyálka- és cserzőanyag, valamint cián-glikozid. Ezeknek köszönhetően pedig izzasztó és enyhe nyugtató hatással rendelkezik.

Nagyon sok kedvező élettani hatás jellemzi. A szervezet ellenálló képességét fokozza, meghűléses betegségeknél nagyon hatásos lehet torokfájást enyhítő, nyákoldó, köptető hatása miatt. Az emésztőrendszerre is pozitív hatással van: görcsoldóként és epehajtóként alkalmazható. Nyugtató és idegcsillapító, főleg álmatlanságban szenvedő gyerekek és idős emberek számára lehet nagyon hasznos. Gátolja az érelmeszesedést és jó fertőtlenítő hatású. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító szer. Vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is fontos összetevő. A hársfavirág tea fájdalomcsillapító hatását köszvényes panaszok esetében is észlelték már. Enyhe vérnyomáscsökkentő, ezért idős embereknek nem ajánlott naponta fogyasztani.

A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta, szintén izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású.