Citromfű - A nyugalom gyógynövénye

A citromfű (Melissa officinalis L.) az ajakosok családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Tudományos neve, a „Melissa” görög eredetű női név, melynek jelentése „mézelő méh”, ami a növény jó mézelő tulajdonságaira utal, és népies elnevezéseiben is visszaköszön: méhfűnek vagy mézfűnek is hívják.

Vadon csak szórványosan, főként a Dunántúl délkeleti részén fordul elő hazánkban, de kertekben, változó nagyságú területeken évtizedek óta termesztik. Gyógyászati célra elsősorban leveleit (Melissae folium) használják fel, melyeket virágzása kezdetén, július-augusztus hónapokban érdemes gyűjteni.

A növény legfontosabb hatóanyagai az illóolajok (citrál, citronellál, geraniol, linaool), a cseranyagok és a flavonoidok. A citromfű leveléből készült tea, ideges gyomor-, bél- és szívbántalmak esetén alkalmazható, nyugtató, görcsoldó hatású. Gyakran alkalmazzák fejfájás és alvászavarok esetén. A depresszió, illetve a vizsgadrukk oldásában is hatásos lehet. Emellett emésztésjavító, szélhajtó és izzasztó hatása is ismert. Kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze.

A cirtomfű levél vizes kivonatát tartalmazó kenőcsök vírusszaporodást gátló hatásuk miatt főleg ajaksömör kezelésére használatosak.

Levelei felhasználhatóak saláták, gyümölcslevesek, mártások, hal-, szárnyas- és vadételek, valamint desszertek ízesítésére.

Tipp: A nyári melegben kitűnő szomjoltó lehet a citromfű tea!

Elkészítési javaslat: 1-3 teáskanál vágott levéldrogot öntsön le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, majd 10 perc állás után szűrje le. Az így elkészített citromfű tea napjában többször is fogyasztható.