Tavaszi méregtelenítés

A tavasz nem csak a természet számára, hanem nekünk is a megújulás időszaka, amikor a télen felhalmozódott méreganyagoktól megtisztíthatjuk szervezetünket. A téli mínuszokat a legtöbben tartalékoló üzemmódban vészeljük át, sokkal kevesebbet fogyasztunk friss gyümölcsökből, zöldségekből, inkább a magasabb fűtőértékkel rendelkező nehéz ételeket választjuk. A tavaszi fáradtság is ennek következtében jön létre, testünk ellenálló képessége legyengül, hiszen a hidegebb hónapok alatt szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez jut hozzá, ritkábban vagyunk a friss levegőn és csak elvétve mozgunk. Az anyagcsere folyamatok lelassulnak, így a szervezet lebontó folyamatai során képződött káros anyagok nem tudnak megfelelően megsemmisülni, ez kihat a teljesítőképességünkre és így örökösen kimerültnek érezzük magunkat.

Bár szervezetünk nap mint nap méregtelenít, érdemes olykor elősegíteni a méregtelenítést végző szervek működését. Bármilyen méregtelenítési módszert is választunk, érdemes a tisztító kúra során gyógynövényeket is alkalmazni, melyeknek számos pozitív hatása van a szervezetünkre.

A vesék feladata a vér megtisztítása a felgyülemlett káros anyagoktól, helyes működése és a méregtelenítés hatékonyságának növelése érdekében édesköményből készült teát fogyaszthatunk, mely nem csak vizelethajtó hatásáról ismert, de vitaminokban is gazdag, és kiváló ásványi só forrás lehet. Emellett vesetámogató hatásáról ismert a csalánból, pitypangból, bojtorjánból, gyömbérből, bogáncsból készített főzet, mely növényeket bátran keverhetjük is egymással.

Szervezetünk anyagcsereközpontja a máj, ami az egyik legfontosabb védekezési, méregtelenítési és kiválasztási folyamatért felelős szerv. Megszűri a vért, ezáltal megszabadít minket a káros termékektől, eltávolítja a tartósítószerek, kémiai anyagok, gyógyszerek nagy része után fennmaradó méreganyagokat.Helyes működésének elősegítéséhez fogyasszunk csalánból és articsókából készült főzetet, melyek kiváló májerősítő hatással bírnak.

Az emésztőrendszerben felhalmozódott toxinok a nem megfelelő táplálkozás, a stressz és más lelki tényezők hatására befolyásolhatják gyomrunk működését.

Ezért a legelőnyösebb a zöld tea, a kamillából készült főzet vagy a mentatea, melyek napi fogyasztása előnyös a gyomor regenerálódása szempontjából.

Ha nem szívesen végzünk méregtelenítést, akkor igyunk nyugtató, kedélyjavító levendula, citromfű, vagy orbáncfű teát, melyek feszültségoldó hatásuk révén járulnak hozzá a szervezet egészséges működéséhez.