Homoktövis a C-vitamin bomba

Nincsen rózsa tövis nélkül? És vajon szúr-e az a tövis, ami homokból van?

A növény neve egy a világgal most ismerkedő kisgyerek számára bizony számtalan kérdést vet fel. A homok csak akkor áll össze, ha vízzel keverjük össze, talán ezt mindenki tudja a strandos homokvár építések tapasztalatából. Azt is tudjuk, hogy ha a homokvárat nap éri, bizony előbb vagy utóbb összeomlik a vár. Azt is tudjuk, hogy a rózsa tövise szúr, ami bizony fájdalmas. Mit tud a homoktövis? Mi is ez és honnan kapta a nevét?

A homoktövis a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény. Szúrósságára legfeljebb a  levelei utalhatnak, de tulajdonképpen nem szúrnak. 

Termése élénk narancssárga augusztus elejétől szeptember végéig érik be, amikor megcsípi egy kicsit az első dér, ilyenkor enyhén édessé válik az amúgy savanykás, sokak számára kesernyésnek ízlelt gyümölcs. Terméséből, leveléből és a magból kinyerhető zsírolaját használják, ami hozzájárul a szervezet természetes védekezéséhez, támogatja az immunrendszer működését. A homoktövis termése bővelkedik C-vitaminban, de megtalálható benne az A-vitamin és flavonoidok is. A magas C-vitamin tartalom hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, ezért a téli hónapokban kiváló vitaminpótló, tavaszi-nyári hónapokban kellemes íze miatt saláták ízesítésénél is alkalmazható. A homoktövis terméséből és leveléből készült tea egy kis borsosmentával és csipkebogyóval kiváló téli és kora tavaszi immunerősítő. A Homoktövis ecinaceaval és C vitaminnal kombinációjával 3 olyan fontos összetevőt juttatunk be a szervezetbe ami az immunrendszert pozitívan befolyásolja.

Már az ókori Tibetben is használták a homoktövist, amiről a leírás alapján is kiderül bizony nem szúr és nincs is homokból, legfeljebb a homokos talajból nő ki. Már évszázadok óta jelképesen éppen hogy „ ki nem szúrja a szemünket” micsoda  kincset rejt a narancsos színű aprócska bogyó.