Koktélok gyógynövényekkel

Alig vártuk már, hogy megérkezzen a nyári szezon, a friss gyümölcsök, zöldségek, na meg persze a koktélok ideje. A nagy hőségben jól esik egy hűs, frissítő ital, amit akár otthon is könnyedén elkészíthetünk. Menta, bazsalikom, levendula vagy rozmaring. A friss gyógy- és fűszernövények bármelyik átlagos koktélt új szintre emelik akár hozzávalóként, akár illatos díszítésként alkalmazzuk őket.


Levendulás limonádé
Szinte mindenki kedvenc nyári hűsítője a limonádé. Adjunk hozzá egy csipetnyi levendulavirágot, hogy egy igazán különleges koktélt kapjunk. A felnőttek kedvéért egy kevés vodka vagy gin is kerülhet bele.

Mint julep
Bourbon whisky, cukor, friss mentalevél és zúzott jég. Sok variációja létezik, a közös bennük az, hogy az italnak jéghidegnek kell lennie.
A mentaleveleket a vendégpohárban muddlerrel (törőfával) nyomkodjuk meg a vízzel és a cukorral együtt, töltsük fel a poharat zúzott jéggel, töltsük hozzá a bourbon whiskeyt és bárkanállal keverjük meg. Mentaággal díszítsük.

Bazsalikomos koktél
4 bazsalikomlevelet shakerbe helyezünk, és fakanállal vagy keverőpálcával finoman kinyomkodjuk. Hozzáadunk 45 ml gint, 20 ml frissen facsart lime levét és 15 ml cukorszirupot. Feltöltjük jéggel, alaposan összerázzuk, majd egy kisebb pohárba szűrjük. A tetejére bazsalikomlevél illik.

Szedres-rozmaringos pezsgőkoktél
Lassú tűzön 20 percig főzünk 20 dkg szedret 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral. Sűrűn kevergessük, hogy ne égjen oda a cukor. A tűzön hagyjuk addig, ameddig a megpuhult szeder nem kezd el szirupot képzeni a vízzel és a cukorral. Miután levettük a tűzről, leszűrjük, és minden pezsgőspohár aljára négy evőkanál szirupot teszünk. A tetejére öntsünk pezsgőt, rozmaringszálakkal dobjuk fel.