Az év gyógynövénye 2019: A közönséges orbáncfű

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) egy az orbáncfűfélék családjába tartozó évelő növényfaj. Sárgai virágai 5 szirmúak, június-szeptemberben virágoznak. Levelei 0,5-1 cm nagyságúak, tojás alakúak, pontszerűen áttetszőek: a fény felé fordítva jól lehet látni hólyagszerű mirigyeit. Magyarországon őshonosnak számít, leginkább száraz szikla-, pusztagyepeken fordul elő. Jól viseli a szárazságot és zavarástűrő.

Gyógynövényként leginkább gyűjtésből származik, de termesztése is lehetséges, ilyenkor tavasszal palántázzák és ősszel ültetik ki az egyedeket. Miután áttelelnek, az azt követő évben kétszer is betakaríthatóak. Virágzás elején gyűlik benne össze a legtöbb hatóanyagtartalom. 30-40 cm-es virágos hajtásokat júliusban és szeptemberben vágják le, rögtön szárítják, és aprítva, hűvös, száraz, szellős helyen tárolják.

Hatóanyagaik közé sorolhatjuk a hipericin-származékokat, flavonoidokat. Előbbi az influenzát, herpeszt, illetve a leukémiát okozó vírusok szaporodását és a HIV-vírus terjedését gátolja, utóbbiaknak szerepe van a gyomorfekély megelőzésében, antibiotikus, gyulladáscsökkentő, májvédő hatású. Teája védi a nyálkahártyát, elősegíti a sejtek regenerálódását, máj- és epebántalmak esetén is használják. Olajos kivonatai a hiperforin antibiotikus hatásának köszönhetően nehezen gyógyuló enyhébb égési sebekre, bőr regenerálódására, külső és belső fekély kezelésére használhatók. Legismertebb az érzelmi egyensúlyt elősegítő hatása: depressziós tünetek, kimerültség, szorongás kezelésére szolgáló készítményekbe teszik. Azonban ügyelni kell a mennyiségre. Bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, véralvadásgátlók) hatóanyag-lebontását serkentik, ezzel csökkentve hatékonyságukat. Alkalmazása során kerülendő az UV sugárzás, mert fényérzékennyé teheti a bőrt.