AZ INTIM HIGIÉNIA FONTOSSÁGA

Az intim higiénia a szemnek láthatatlan, de nagyon fontos a mindennapokban. Testünk intim, nedves területei különféle gombák, baktériumok melegágyai lehetnek, ezért megfelelő ápolásuk elengedhetetlen az összkomfort és a hüvely megfelelő működésének megőrzéséhez.

A hüvely normál flórájához tartozó hasznos baktériumok a Lactobacillusok. Ezek a tejsavbaktériumok tejsavat termelnek, így alakítják ki a hüvely savas kémhatását, amely 3,6–4,2-es pH-t jelent. Összességében ez az úgynevezett Döderlein flóra. A természetes baktériumflóra összetétele a női ciklus során is változik. Ezek a kisebb mértékű változások nem jelentenek minden esetben problémát, azonban vannak olyan tényezők, amelyek felboríthatják ezt az egyensúlyt. A Candida mikrobái tekinthetők a legnagyobb veszélyfaktornak, mely mikroorganizmusokat a Lactobacillusok által termelt lactát tart kordában. Ahhoz, hogy ez a „természetes rendszer” tökéletesen funkcionáljon, savas közegre van szükség. Ha eltolódik a kémhatás, a jótékony tejsavbaktériumok védővonala gyengül, melynek következtében a hüvely fogékonyabb a fertőzések kialakulására.

 Az egyensúly felborulásának számos oka lehet: hüvelyszárazság, hormonális változások, szexuális élet, stressz, nem megfelelő tamponhasználat, nem megfelelő táplálkozási szokások, valamint a helytelen intim higiéniás szabályok. A következőkben olyan általános „aranyszabályok” kerülnek leírásra, amelyek betartásával megelőzhető a fent említett probléma kialakulása:

1. Intim tisztálkodás során ne használj szappant vagy szappanos oldatot - a szappanok lúgos kémhatása felboríthatja a természetes savas közeg pH-ját, így a fertőzések szabad utat kaphatnak.
2. A menstruációs időszak alatt legalább 4-6 óránként cserélni kell az egészségügyi betétet, tampont.
3. Érdemes kerülni a túl szűk fehérneműt - fontos a tiszta, száraz, pamut alsóruházat.
4. A hüvely belső tisztítása több kárt okozhat, mint hasznot - a savas környezetnek köszönhetően a hüvely ellenálló a kórokozókkal szemben, illetve saját öntisztuló mechanizmussal is rendelkezik.
5. Az intim tisztálkodás legjobb módja, ha a külső területet illatmentes, nyugtató készítményekkel tisztítod, kerülve a túl erős dörzsölést.
5+1. Ha mégis kialakul hüvelyi fertőzés, soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!