2021-ben az év gyógynövénye a fekete nadálytő

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozik, neve fekete színű gyökerére, míg népies elnevezése - csontforrasztó fű –, valamit latin neve (symphys = csontforrasztó) is gyógyhatására utal.

A népi gyógyászatban világszerte rendkívül sokszínűen, külsőleg és belsőleg is alkalmazták levelét és gyökerét is. Az európai monográfiában (ESCOP) a gyökerének (Symphyti radix) külsőleges használata szerepel.
Állatkísérletes, preklinikai és klinikai vizsgálatok alapján csonttörésre, rándulásra, ficamra, zúzódásra, vérömlenyre, ízületi gyulladásokra, bőrgyulladásra, ínhüvelygyulladásra, a vázizom megbetegedéseire, zárt sérülésekre eredményesen alkalmazható.



Egy vizsgálat alapján sportsérülést követően a fekete nadálytő kenőcs használata már 1 órával a kezelés után 33%-kal csökkentette a fájdalomérzetet.

A gyógyhatásért számos hatóanyag együttese felelős, pl. allantoin – bőrnyugtató, hámosító; fenolos vegyületek: kávésav, klorogénsav, stb. - antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatás. Továbbá toxikus pirrolizidin-alkaloidokat is tartalmaz, melyek szájon át alkalmazva májvéna elzáródást, huzamosabb ideig alkalmazva májkárosodást, tüdőkárosodást, genotoxicitást és rákot okozhatnak. Emiatt a népgyógyászati tapasztalatokkal ellentétben (pl. fekete nadálytő levél tea fogyasztása emésztőrendszeri fekélyekre) belsőleg nem szabad alkalmazni. Külsőleg egyhuzamban kb. 10 napig, évente pedig összesen 4-6 hetet szabad használni.


A szabályozás országonként különbözik, pl. USÁ-ban, Németországban egyáltalán nem engedélyezett a használata; Nagy-Britanniában azonban egyes esetekben belsőleg is alkalmazható.
Hazánkban a gyógyszerek, gyógykészítmények pirrolizidin-alkaloid tartalma maximalizálva van. Az előírások betartása mellett az egészségkárosodás veszélye nem áll fenn. Várandósság és szoptatás alatt a fekete nadálytő készítmények alkalmazása ellenjavallt.


Felhasznált irodalom:
Salehi és mtsai (2019) Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology ncbi.nlm.nih.gov

Csupor Dezső (2020): PirulaKalauz
Szőke Éva (2019): Gyógynövénytől a gyógyításig