Hidegen Sajtolt olajok
Végre elérkezett a várva várt jó idő, és ezzel kezdetét vette a grillszezon. Ha már grillszezon, ne feledkezzünk el a finoman pácolt húsok mellé, salátákat is fogyasztani! A friss salátáknak kiváló kiegészítői lehetnek a hidegen sajtolt magolajok, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is, hiszen tele vannak többszörösen telítetlen zsírsavakkal és jelentős omega-3 források is lehetnek. Utóbbi kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A hidegen sajtolt olajok előnye, hogy a feldolgozás során kevésbé károsodnak a jótékony összetevőik.
A Herbária portfóliójában az alábbi olajokkal találkozhatunk:
A szőlőmag olaj természetes formában tartalmaz bioaktív, antioxidáns anyagokat, telítetlen zsírsavakat, klorofillt és könnyen emészthető. Használhatjuk sütéshez, salátákra, külsőleg bőrápolásra is kiváló.
A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Sötétzöld színű, karakteres illatú olaj, sok telítetlen zsírsavat és antioxidánst, E- és A-vitamint tartalmaz. Segíthet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében. Kiváló kiegészítője lehet étkezéseinknek.
A len magjaiból hidegen sajtolt olajban jelen vannak omega-3 és omega-6 zsírsavak, melyek rendkívül fontosak szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Az olajat használhatjuk salátákhoz, mártásokhoz, melyekhez kiváló ízt ad.
A mákolaj a mákszemekből hideg sajtolással készül, magas telítetlen zsírsavtartalma hozzájárul az egészséges zsiradékfogyasztáshoz. Jellegzetes illata miatt kiváló választás salátákhoz.
Az alábbi táblázatban áttekinthetjük milyen makrotápanyag értékekkel rendelkeznek:
Tápanyagtáblázat
Lenmagolaj | Mákolaj | Szőlőmag olaj | Tökmagolaj | |
Energiatartalom (kcal) | 900 | 900 | 900 | 900 |
Zsír | 100g | 100g | 100g | 100g |
Telített zsírsav | 10g | 10g | 11g | 16g |
Egyszeresen telített zsírsav | 20g | 21g | 18g | 37g |
Többszörösen telített zsírsav | 70g | 69g | 71g | 47g |
Szénhidrát | 0g | 0g | 0g | 0g |
amelyből cukrok | 0g | 0g | 0g | 0g |
Fehérje | 0g | 0g | 0g | 0g |
só | 0mg | 0mg | 0mg | 0mg |
Fontos megemlíteni, hogy a hideg sajtolással készült olajakat hevíteni nem szabad, ugyanis a nagyon magas hő hatására elvesztik jótékony hatásaikat, sőt a jótékony zsírsavakból káros bomlástermékek keletkezhetnek.
Ennek az az egyszerű oka, hogy ezeknek az olajoknak a szerkezete kevésbé stabil a sok telítetlen zsírsavnak köszönhetően.
A felhasználáson kívül tárolásukra is ügyeljünk! Kizárólag sötét és hűvös helyen tároljuk őket.
Csodaszerek nem léteznek, azonban ezeknek az olajoknak a használatával picit színesebbé tehetjük étkezéseinket.