Hidegen Sajtolt olajok

Végre elérkezett a várva várt jó idő, és ezzel kezdetét vette a grillszezon. Ha már grillszezon, ne feledkezzünk el a finoman pácolt húsok mellé, salátákat is fogyasztani! A friss salátáknak kiváló kiegészítői lehetnek a hidegen sajtolt magolajok, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is, hiszen tele vannak többszörösen telítetlen zsírsavakkal és jelentős omega-3 források is lehetnek. Utóbbi kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A hidegen sajtolt olajok előnye, hogy a feldolgozás során kevésbé károsodnak a jótékony összetevőik.

A Herbária portfóliójában az alábbi olajokkal találkozhatunk:

A szőlőmag olaj természetes formában tartalmaz bioaktív, antioxidáns anyagokat, telítetlen zsírsavakat, klorofillt és könnyen emészthető. Használhatjuk sütéshez, salátákra, külsőleg bőrápolásra is kiváló.

A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Sötétzöld színű, karakteres illatú olaj, sok telítetlen zsírsavat és antioxidánst, E- és A-vitamint tartalmaz. Segíthet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében. Kiváló kiegészítője lehet étkezéseinknek.

A len magjaiból hidegen sajtolt olajban jelen vannak omega-3 és omega-6 zsírsavak, melyek rendkívül fontosak szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Az olajat használhatjuk salátákhoz, mártásokhoz, melyekhez kiváló ízt ad.

A mákolaj a mákszemekből hideg sajtolással készül, magas telítetlen zsírsavtartalma hozzájárul az egészséges zsiradékfogyasztáshoz. Jellegzetes illata miatt kiváló választás salátákhoz.

Az alábbi táblázatban áttekinthetjük milyen makrotápanyag értékekkel rendelkeznek:

Tápanyagtáblázat



Lenmagolaj
Mákolaj
Szőlőmag olaj
Tökmagolaj
Energiatartalom (kcal)
900
900
900
900
Zsír
100g
100g
100g
100g
Telített zsírsav
10g
10g
11g
16g
Egyszeresen telített zsírsav
20g
21g
18g
37g
Többszörösen telített zsírsav
70g
69g
71g
47g
Szénhidrát
0g
0g
0g
0g
amelyből cukrok
0g
0g
0g
0g
Fehérje
0g
0g
0g
0g

0mg
0mg
0mg
0mg


Fontos megemlíteni, hogy a hideg sajtolással készült olajakat hevíteni nem szabad, ugyanis a nagyon magas hő hatására elvesztik jótékony hatásaikat, sőt a jótékony zsírsavakból káros bomlástermékek keletkezhetnek.

Ennek az az egyszerű oka, hogy ezeknek az olajoknak a szerkezete kevésbé stabil a sok telítetlen zsírsavnak köszönhetően.

A felhasználáson kívül tárolásukra is ügyeljünk! Kizárólag sötét és hűvös helyen tároljuk őket.

Csodaszerek nem léteznek, azonban ezeknek az olajoknak a használatával picit színesebbé tehetjük étkezéseinket.