A megfelelő hidratálás fontossága

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele elengedhetetlen feltétele egészségünk megőrzésének, ugyanis az emberi szervezet nagy része vízből áll, így a folyadékpótlás hozzájárul a sejtjeink, illetve az azokból felépülő szerveink normál működéséhez.

Az emberi szervezet víztartalma erősen változik az életkorral. Az idős lakosság köreiben elmondható, hogy 20-30 %-uk dehidratált.

Hasmenés esetén a megfelelő folyadékpótlás szintén elengedhetetlen, ugyanis 93 %-al csökkenti a kiszáradás okozta esetleges egészségkárosodást. A szervezet megfelelő működtetése mellett szerepet játszik még a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, vérnyomás szabályozásban, illetve nem utolsó sorban a nyári hőségben a megfelelő testhőmérséklet szabályozásában.

Tekintve, hogy a víz ilyen fontos szerepet tölt be a szervezetünk fenntartásában és normál szinten való működtetésében, így már kismértékű kiszáradás is több betegség kialakulását okozhatja. Akár 2 %-os folyadékveszteség is elegendő ahhoz, hogy fáradtnak, gyengének érezzük magunkat. Dehidratáltság  is okozhat például a székrekedést, egyes szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint vesekövességet is. Azonban nem csak a fizikai egészségre, hanem a hangulatra, az agyműködésre, illetve a szellemi teljesítőképességre is hatással van.


Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által meghatározott vízbeviteli referencia értékek:Egy átlag ember napi minimum folyadék-szükséglete 2,5-3 liter, ezt azonban sok tényező befolyásolja. Az egyik ilyen befolyásoló tényező az életkor. Míg egy újszülött testének a víztartalma kb. 75 %, addig ez a szám felnőtt korra 50-55 %-ra csökken. Ugyanezen különbségek fellelhetők a különböző életkorokban szükséges folyadékbevitel mennyiségében. Születésünktől kezdve felnőtt korunkig testtömegünk több mint tízszeresére nő, addig a folyadékszükségletünk csak kettő-háromszorosára.

Mivel a csecsemők és kisgyermekek testének a víztartalma jóval magasabb a felnőttekéhez képest, így jobban fenyegeti őket a kiszáradás veszélye. Náluk nem csak a betegségek megelőzése miatt fontos, hanem a növekedés alapjául szolgáló életfunkciók megfelelő működéséhez is. A gyermekek kiszáradásának veszélyét növelik a gyakrabban fellépő bakteriális, vírusos fertőzések, a hasmenés, illetve hányás.

Iskolás és serdülő korú gyermekeknél nem csak az elvesztett vízmennyiség pótlására kell odafigyelni, hanem a szervezet fejlődéséhez elegendő mennyiségű folyadékbevitel biztosítására is. Ha egy gyermek megfelelően hidratált, az hatással van az iskolai teljesítőképességére is, ugyanis megfelelő folyadékellátással az agysejtek bőségesen hozzájutnak friss, oxigénben gazdag vérhez, valamint az éberségüket, koncentrációs képességüket is fenn tudják tartani.


Felnőtt korban a megfelelő és folyamatos folyadékellátás alapvető feltétele mind a fizikai, mind pedig a mentális egészség megőrzésének. Egy kutatás szerint, melyben 88 orvos és ápoló vett részt, kiderül, hogy a műszak kezdetén 36 %-uk, a végén pedig 45 %-uk volt vízhiányos állapotban. A folyadékhiányos résztvevőknél megfigyelhető volt a szellemi teljesítőképességük romlása.

Idős korban még inkább figyelni kell a folyadékbevitelre,extrém esetben a kiszáradás halálos következményekkel is járhat. Az idős korosztály körében fellelhető gyakoribb dehidratáltságnak több oka van: csökkent szomjúságérzet, vesék koncentrálóképességének romlása, gyenge memória, egyéb krónikus betegségek stb.

A másik, folyadékbevitelt nagyban befolyásoló tényező a sport. Sportolás során nem csak vizet vesztünk, hanem különféle ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből az izzadás által. Ezeknek a pótlása elengedhetetlen, erre megfelelőek lehetnek a különböző ásványvizek, valamint sportitalok. A sporttevékenység közben vesztett folyadékmennyiség 125-150 %-át ajánlott pótolni. Ezt nyomon követni az edzés előtti, majd utáni súlyméréssel lehetséges. Tehát ha edzés közben 1 kg-ot csökken a súlyunk, az a folyadékvesztésből ered, így 1,25-1,5 liter vizet ajánlott bevinni, hogy folyadékháztartásunk helyre álljon.

Folyadékszükségletünket több forrásból tudjuk biztosítani. Az elfogyasztott élelmiszerek víztartalma is beleszámít a folyadékbevitelbe. Egy átlagos európai étrend a napi vízszükséglet 20-30 %-át biztosítja. Nagy víztartalmú élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, levesek. A fennmaradó részt azonban közvetlenül kell bevinnünk. Ezt többféle forrásból is megtehetjük, de nem mindegy, hogy mit és mikor.

A cukrozott üdítőitalok fogyasztása után jobban megnő a szomjúságérzetünk, és emellett magas cukortartalmuk révén az elhízásért is felelősek lehetnek. Alkoholos italok közül csak az alacsony alkoholtartalommal rendelkező sörök, ciderek járulnak hozzá a folyadékpótláshoz, a magas alkoholtartalmú rövid italok folyadékveszteséget eredményeznek. A legjobb választás, ha vízzel oltjuk szomjunkat. Az ásványvizek amellett, hogy hidratálnak, tartalmazzák a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat., nyomelemeket, nincs cukortartalmuk így kiválóan oltják a szomjat.
                  Azok számára, akik mégis valamilyen ízélményre is vágynának, folyadékszükségleteik kielégítése során

                  megfelelő választás lehet a Herbária termékpalettájában megtalálható gyümölcsszörpök pl.: áfonya, málna,

                  csipkebogyó. Ezek mindamellett, hogy valódi gyümölcsöt nagy mennyiségben tartalmaznak,

                  kellemesen savanykás ízviláguknak köszönhetően megfelelően oltják szomjúságunkat is.Másik lehetőség a különféle élvezeti teák fogyasztása. A Herbáriánál mindenki megtalálja a saját ízvilágának tetszőt, ugyanis rengeteg valódi gyümölcsből készült tea közül választhatunk. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül a gránátalmás, az epres, a feketeribizlis. A nyári melegben ezek megfelelő alapul szolgálhatnak különféle ízletes jeges teák elkészítéséhez. Sokak kedvenc itala ez, azonban a boltban kapható kész teák rengeteg cukrot és más egyéb tartósítószereket tartalmazhatnak, ezért sokkal finomabb és egészségesebb, ha mi magunk készítjük el kedvenc ízeinket otthon.


Tipp:

Epres jeges tea:

Hozzávalók:
• 3-4 filter Herbária eper ízű gyümölcstea
• 1 liter forrásban lévő víz
• 10 dkg eper (lehet friss vagy fagyasztott)
• 1 db citrom
• cukor/édesítőszer ízlés szerint
• mentalevél
• jégkocka


Elkészítési javaslat:


Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a filtereket. 5-6 perc áztatás után vegyük ki ezeket, majd amíg még meleg adjuk hozzá a cukrot vagy édesítőszert, ezután várjuk meg, míg kihűl és adjuk hozzá a citromnak a levét, illetve a gyümölcsöket. Azért érdemes megvárni, míg kihűl, mert a magas hőmérséklet károsítja a C-vitamint. Ezt követően rakjuk hűtőbe pár órára, hogy az ízek összeérjenek. Miután megfelelően lehűlt, adjunk hozzá jeget, illetve menta leveleket, és már fogyaszthatjuk is a vitaminban gazdag nyári frissítőnket!