Mezei cickafarkfű az év gyógynövénye 2022-ben

Ismeri Ön a cickafarkfüvet?

A nőknek a név hallatán elsőként az ülőfürdők juthatnak eszükbe, egyesek a nők doktorának is nevezik.

Miért is lett 2022-ben az év gyógynövénye? Lássuk a kedvező hatásait, tulajdonságait.


2013 óta választja meg az év gyógynövényét titkos szavazással a Magyar Gyógyszertudományi Társaság (MGYT). E kezdeményezés célja többek között, hogy felkeltsék a lakosság gyógynövények iránti érdeklődését, illetve hiteles információkat jutassanak el az emberek számára.


A cickafarkfű évelő lágyszárú növény, mely júniustól késő őszig virágzik. Latin nevét (Achillea millefolium) egy népi hiedelemről kapta, miszerint Achilleusz ezzel a növénnyel gyógyította katonái sebeit. A millefolium (1000 levél) kifejezés pedig a sajátos töredezett levélmintázátáról kapta. A drogot a mezei cickafark szárított virágos hajtása alkotja. Hatóanyaga elsősorban az illóolaja, melyek főleg a virágzatban halomzódik fel. 0,1-0,4 % illóolajat tartalmaz, melynek legfontosabb komponense az azulén. E vegyület miatt a cickaolaj jellegzetesen kék színben pompázik.


Kedvező hatása miatt belsőleg alkalmazható étvágytalanság, emésztési zavarok, hastáji görcsök esetén. Külsőleg pedig a bőr nyálkahártya gyulladásainak enyyhítésére, és kisebb sebek kezelésére is alkalmas. Mindezek mellett ülőfürdőként való alkalmazása sem elhanyagolható.

Belsőleg gyógynövényteaként az alábbiak szerint fogyasztható: 1,5-4 g aprított gyógynövényt 150-250 ml forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk. Naponta 3-4 alkalommal étkezések között fogyasztandó.

Ülőfürdőként 100 g gyógynövényt 20 liter vízhez adagolva alkalmazandó.

Pórbálja ki Ön is kedvező hatását filteres, illetve tasakolt cickafarkfű virágzatunknak!